today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Ο Ν.Μπίστης ορίζει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Με αφετηρία, τη σημερινή θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα δημόσια πράγματα, ο Νίκος Μπίστης διερωτάται μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «Έθνος»: «Το ερώτημα είναι αν θυμίζει σε κάτι η σημερινή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη Νέα Δημοκρατία, ένα μετριοπαθές συντηρητικό φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Δεν συμβαίνει αυτό», απαντά ο ίδιος, «και μια απλή παρατήρηση της πολιτικής της ΝΔ τους τελευταίους μήνες και μια απλή ανάγνωση των προτεραιοτήτων της, όπως τις έθεσε ο Πρόεδρος της ΝΔ στην Σαββατιάτικη συνεδρίαση της ΚΕ θα σας πείσει περί αυτού».

Στη συνέχεια όμως του άρθρου του και εστιάζοντας στις επικείμενες ευρωεκλογές, σημειώνει ότι «έχουν πάντα και την εσωτερική διάσταση και θεματολογία, η οποία σε ένα βαθμό τέμνεται με την ευρωπαϊκή. Η ατζέντα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην εκλογική του διακήρυξη κρατάει αυτήν την ισορροπία στο μείγμα πολιτικής που προτείνει. Αντιμετώπιση Ακροδεξιάς που επιβάλλει την ατζέντα της σε τμήματα της κεντροδεξιάς, πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του εθνικολαϊκισμού και των πολιτικών λιτότητας που αποδιαρθρώνουν την ΕΕ, ενίσχυση του προοδευτικού πόλου από δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, των Πρασίνων, του ριζοσπαστικού κέντρου. Πρακτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εκλογή του υπερσυντηρητικού Μάνφρεντ Βέμπερ. Πανευρωπαϊκές, τέλος, πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή. Στο εσωτερικό μέτωπο η διακήρυξη αναφέρεται στην έξοδο από τα μνημόνια, σε πολιτικές ενίσχυσης των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, στην αύξηση της απασχόλησης. (Χθες δε Τσίπρας και Τσακαλώτος άρχισαν την συζήτηση για την διάθεση μέρους του πλεονάσματος, ενώ σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις). Και βέβαια Πρέσπες. Συμπυκνωμένα: μια πολιτική για τους πολλούς σε Ελλάδα και Ευρώπη».

«Τι αντιπαραθέτει η ΝΔ;», καταλήγει στο άρθρο του ο Ν. Μπίστης, «για την Ευρώπη τίποτε εκτός από την υποχρέωση στήριξης που ανέλαβε απέναντι στον Βέμπερ, υποχρέωση που δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα αν θυμηθούμε την στάση του στην κορύφωση της κρίσης. Για το μεταναστευτικό- προσφυγικό, την Ακροδεξιά, το ρατσισμό, την επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες κουβέντα δεν αρθρώνει επίσημα η ΝΔ ενώ καθόλου ευκαταφρόνητα τμήματα της έλκονται από την πολιτική Σαλβίνι – Όρμπαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ