today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ελληνοαμερικανική συνεργασία για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών σε εμπόλεμες ζώνες

Οι δυνατότητες συνεργασίας για την ανοικοδόμηση περιοχών όπου διαβιούσαν επί αιώνες χριστιανικοί πληθυσμοί ή αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού, σε μαστιζόμενες από πολεμικές συρράξεις και τρομοκρατικές επιθέσεις χώρες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, με τον αρμόδιο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για θέματα Θρησκευτικής Ελευθερίας διεθνώς, πρώην υπουργό Γεωργίας και κυβερνήτη του Κάνσας, Σάμουελ Ντέιλ Μπράουνμπακ, συνοδευόμενο από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Μπράουνμπακ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, η οποία, όπως ο ίδιος τόνισε, έχει στόχο τη δημιουργία δεσμών των ΗΠΑ με τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο. Μια πρωτοβουλία του State Department να ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ των κρατών που ενδιαφέρονται για την κατοχύρωση των θρησκευτικών πληθυσμών και την εξάλειψη των διώξεων για λόγους θρησκείας, η οποία εντάσσεται στην πολιτική επιλογή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο να ενισχύσει τον ρόλο των ΗΠΑ στους εν λόγω τομείς. Πρωτοβουλία την οποία χαιρέτησε ο κ. Μπόλαρης.

Κατά τη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για την κατάσταση των Χριστιανών στις χώρες της Μέσης Ανατολής, τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αντιοχείας για την μέριμνα του ποιμνίου τους και την βιωσιμότητα της λειτουργίας τους, αλλά και τις πιέσεις που βιώνουν οι κοινότητες των Συρο-ορθοδόξων, των Ασσυρίων και των Γεζίντι. Επ’ αυτού διαπιστώθηκαν δυνατότητες συνεργασίας για την βοήθειά τους. Συζητήθηκαν επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις σε επίκαιρα εκκλησιαστικά ζητήματα σε Ευρώπη και Αμερική, ενδιαφέροντος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Μπράουνμπακ γνωστοποίησε στον υφυπουργό ότι τον Ιούλιο θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον η 2η Yπουργική Διάσκεψη για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας, ευχόμενος να εκπροσωπηθεί και πάλι η χώρα μας σε υπουργικό επίπεδο και τον ενημέρωσε ότι πρόσκληση έχει αποσταλεί και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο κ. Μπόλαρης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για τη συμμετοχή του.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Μπράουνμπακ για τις δράσεις της χώρας μας υπέρ της προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς κάνοντας ειδική μνεία και στην πρόσφατη επιτυχημένη διημερίδα στο ΥΠΕΞ, (29/2-1/3.2019) για θέματα θρησκευτικής και εκκλησιαστική διπλωματίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, με στόχο την προώθηση του διαλόγου και την κατάθεση προτάσεων για την χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής του ΥΠΕ. Μία πρωτοβουλία για την οποία εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο κ. Μπράουνμπακ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ