today-is-a-good-day
24 C
Athens

Οι αποκαλύψεις για το Μάτι και η υπόθεση Πολάκη, εκλογική ταφόπλακα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τους νεκρούς, που δεν ανακοινώθηκαν, ενώ οι αρμόδιοι γνώριζαν, η υπόθεση Πολάκη η οποία έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η «αναιμική» οικονομική πολιτική, που αποδεικνύεται περίτρανα από το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, «πνίγουν» τον Τσίπρα, παραμονές των ευρωεκλογών.

Του Κώστα Πασίση

Το ρεπορτάζ του Σκαι για την τραγωδία στο Μάτι ενόχλησε το Μαξίμου και βάρυνε το κλίμα στην κυβέρνηση, καθώς επανήλθαν μνήμες που η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να ξεχαστούν.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η Συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα φρικτά γεγονότα διαδραματίσθηκαν στο Μάτι, έχουν πολιτικό και εκλογικό κόστος για το ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερο ακόμη και από τα μέτρα λιτότητας.

Για τη ΝΔ, η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τις επιλογές της, τη μοιραία βραδιά στο Μάτι. «Κανείς δεν έχει απαντήσει γιατί δεν διέταξε έστω και την ύστατη στιγμή την εκκένωση της περιοχής που κάηκε», τονίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσθέτει: «Είναι πραγματικά εξοργιστικό ότι οι ιθύνοντες, όταν είδαν ότι η κατάσταση ξέφευγε από κάθε έλεγχο, δεν διέταξαν την «άτακτη» έστω εκκένωση της περιοχής. Τα τηλεοπτικά ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν περίτρανα αυτό που είχε πει και η επιτροπή του ακαδημαϊκού καθηγητή Κώστα Συνολάκη για «χαοτική κατάσταση που επικράτησε στην διαχείριση της πυρκαγιάς».

Το χειρότερο όμως είναι ότι σήμερα, δέκα μήνες μετα, τα προβλήματα από την πυρκαγιά παραμένουν και οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι περισσότερες πρωθυπουργικές εξαγγελλίες «κώλυσαν» λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων.
«Βαρίδι», όμως για την κυβέρνηση παραμένει ο Παύλος Πολακης και προκαλεί έκπληξη το γεγονός που ο Πρωθυπουργός έχει ταυτιστεί μαζί του και τον προστατεύει ακόμη και από τα φίλια πυρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ευθέως υποδεικνύουν στον αν. υπουργό Υγείας να παραιτηθεί, για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στην κοινωνία.

Η παρουσία του κ. Πολάκη στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, στην Κρήτη, δεν άρεσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης και δυσαρέστησε μάλιστα και πολλούς υποψήφιους στην Κρήτη, κυρίως δε τον υπουργό Περιβάλλοντος και συνυποψήφιο του Παύλου Πολάκη, Γιώργο Σταθάκη.
Σημειώνεται, ότι χθες, ο Νίκος Φίλης, μέλος της Κίνησης των 53 του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε για δεύτερη φορά σαφείς αποστάσεις από τον κ. Πολάκη, τονίζοντας ότι παραβιάστηκαν οι κόκκινες γραμμές της αριστεράς.

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση και στο οικονομικό επίπεδο, το οποίο χρησιμοποιεί ως ισχυρό προεκλογικό χαρτί, προκειμένου να καλλιεργήσει ψευδείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη ότι έρχονται καλύτερες ημέρες και η χώρα μπαίνει σε πορεία κανονικότητας.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «τινάζει στον αέρα» το αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια και καλής πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Από το συγκεκριμένο κείμενο προκύπτει ότι:

-Ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω για το 2019.
-Η ανάπτυξη μέχρι το 2022 θα είναι «αναιμική».
-Οι επενδύσεις το 2018, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν -όπως προέβλεπε η Κυβέρνηση-, αλλά μειώθηκαν ετησίως κατά 12%.
-Ακόμη χειρότερα, η αύξηση που είχε προβλεφθεί για το 2019, ψαλιδίζεται κατά το 1/3 και “μετατίθεται” για το 2020.

Με απλά λόγια το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί παραδοχή της αποτυχίας της κυβέρνησης να επιτύχει υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη και να προσελκύσει επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης, όπως τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Όλο αυτό το «ζοφερό» και βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη και το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να βρει τρόπο, ώστε να αποφύγει την εκλογική πανωλεθρία το βράδυ της 26ης Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ