today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ο Δ. Αβραμόπουλος για την προληπτική κράτηση αιτούντων ασύλου στην Αυστρία

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις προληπτικές συλλήψεις των αιτούντων ασύλου στην Αυστρία, σε συνέχεια της απόφασης της αυστριακής κυβέρνησης τον περασμένο Φεβρουάριο «να προτείνει ένα συνταγματικό άρθρο σύμφωνα με το οποίο όσοι και όσες ζητούν άσυλο θα προσάγονται προληπτικά για λόγους δημόσιας ασφάλειας».

«Εφόσον η πρόταση άρθρου υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζουν συλλήψεις στη βάση απλά υποψιών και συλλογικής ευθύνης -και γιατί όχι, fake news», επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως έκτοτε η κυβέρνηση συνασπισμού δεξιάς και ακροδεξιών του Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κούρτς προχώρησε στην εκ νέου αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου που εφαρμόζει, διευρύνοντας το καθεστώς απελάσεων και προωθώντας την υποπληρωμένη εργασία των αιτούντων ασύλου.

Στην απάντησή του ο Δημ. Αβραμόπουλος σημειώνει πως «η Κομισιόν ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, παρακολουθεί τον τρόπο μεταφοράς και εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου από τα κράτη μέλη και προβαίνει σε όλες τις σχετικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης διαδικασίας επί παραβάσει, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Ακόμη, ο Δημ. Αβραμόπουλος διευκρινίζει ότι «η κράτηση αιτούντων άσυλο πρέπει να διατάσσεται εγγράφως από δικαστική ή διοικητική αρχή». «Όταν οι διοικητικές αρχές διατάσσουν κράτηση, αυτή πρέπει να υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο (είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος του αιτούντος άσυλο). Σε κάθε περίπτωση, δικαστική αρχή πρέπει να επανεξετάζει την κράτηση σε εύλογα χρονικά διαστήματα», συμπληρώνει.

 

Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης επικαλούταν «όσα απορρέουν από την Συνθήκη της Γενεύης, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την οδηγία 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και την Σύμβαση για το καθεστώς των προσφύγων», και ρωτούσε την Κομισιόν «με ποιον τρόπο η Επιτροπή θα υποχρεώσει την Αυστρία ως ευρωπαϊκό κράτος μέλος να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, ειδικότερα δε όταν η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων δεν αφορά απλώς μετανάστες, άλλα αιτούντες άσυλο».

Κατά την Κομισιόν «αιτών άσυλο μπορεί να τεθεί υπό κράτηση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο βάσει ατομικής αξιολόγησης κάθε περίπτωσης, για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα και μόνο εάν δεν μπορούν να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο άλλα λιγότερο καταναγκαστικά, εναλλακτικά μέτρα. (…) Η κράτηση μπορεί να εφαρμοστεί όταν το απαιτεί η προστασία της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης».

Σχολιάζοντας την απάντηση του Δημ. Αβραμόπουλου ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική εξακολουθεί να μην εξασφαλίζει σαφείς εγγυήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να προωθηθούν άμεσα δίκαιες, βιώσιμες και ολοκληρωμένες λύσεις, διακρατική συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων, δυνατότητα νόμιμων και ασφαλών διόδων για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας». Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη να αναθεωρηθεί άμεσα η Συνθήκη του Δουβλίνου για τον δίκαιο διαμοιρασμό των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ