today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

ΟΗΕ: Η Ουγγαρία δεν παρέχει τροφή σε μετανάστες που δεν παίρνουν άσυλο

Η Ουγγαρία στερεί εκ προθέσεως την τροφή από τους αιτούντες άσυλο η αίτηση των οποίων έχει απορριφθεί, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ, στηλιτεύοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «τουλάχιστον 21 μετανάστες που αναμένουν την απέλασή τους στερήθηκαν τροφής από τις ουγγρικές αρχές – σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και πέντε ημέρες», από τον Αύγουστο του 2018.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ύπατη Αρμοστής Μισέλ Μπατσελέτ είχε κατηγορήσει την Ουγγαρία ότι δεν παρέχει τροφή σε μετανάστες που κρατούνται στις ζώνες διέλευσης στα σύνορα με τη Σερβία.

Οι ουγγρικές αρχές είχαν υποσχεθεί να θέσουν τέρμα στην πρακτική αυτή έπειτα από προειδοποίηση που απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ωστόσο, λυπούμαστε που απουσία μιας σαφούς τροποποίησης του νομικού πλαισίου, αναφορές [που έχουμε λάβει] υποδεικνύουν ότι η πρακτική αυτή συνεχίζεται», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, Ραβίνα Σαμντασάνι.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι όταν απορριφθεί η αίτηση ασύλου, όλοι οι ενήλικες μετανάστες, εκτός από τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες, «στερούνται εκ προθέσεως τροφής».

Αυτό «μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, να πλήξει την υγεία τους και είναι κατά βάθος απάνθρωπο», πρόσθεσε.

Στις αρχές της εβδομάδας, η ουγγρική κυβέρνηση δήλωσε, σε ένα επίσημο μπλογκ, πως «οι αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση εξετάζεται εξακολουθούν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια και στέγαση όπως συνέβαινε πάντοτε».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως «η Ουγγαρία δεν φέρει ευθύνη για εκείνους που δεν ζητούν άσυλο, ούτε για εκείνους των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί».

Προστίθετο πως οι μετανάστες που η αίτησή τους είχε απορριφθεί ήταν ελεύθεροι να εγκαταλείψουν τη χώρα και να επιστρέψουν προς τη Σερβία.

Η Ύπατη Αρμοστεία απορρίπτει το επιχείρημα αυτό υπογραμμίζοντας πως αυτές οι «εθελοντικές» αναχωρήσεις μπορεί να οδηγήσουν τους μετανάστες να «εισέλθουν παράνομα στη Σερβία παραβιάζοντας τον σερβικό νόμο».

«Προτρέπουμε την Ουγγαρία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά εκείνους που στερούνται την ελευθερία, είτε βρίσκονται σε ζώνες διέλευσης είτε σε κέντρα κράτησης όπου δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ