today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Συνάντηση Γ. Κουμουτσάκου με τη βοηθό γγ του ΟΗΕ Ρ. ΝτιΚάρλο

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε την Τετάρτη, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με τη βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, ΡόζμαριΝτιΚάρλο. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.

Όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ένταση που δημιουργείται τον τελευταίο καιρό από την Τουρκία, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν στην περιοχή με σκοπό την εκτόνωση της σημερινής έντασης.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση αποκλεισμού της Τουρκίας από τις εξελίξεις, όμως η Τουρκία αυτοαποκλείστηκε από αυτές, καθώς αφενός δε δέχεται την σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αφετέρου δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα νόμιμα δικαιώματά της κατ’ εφαρμογή της σύμβασης, ενώ καλλιεργεί την ένταση προκειμένου να επιβάλλει την παρουσία της.

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την πολιτική αυτή αντιπαραγωγική, σημειώνοντας πως δεν οδηγεί πουθενά. Επισήμανε παράλληλα ότι η Τουρκία αυτή την περίοδο έχει προβλήματα με το σύνολο των γειτόνων της και των χωρών που συμμετέχουν στις περιφερειακές πρωτοβουλίες. Επομένως, τα μηνύματα προς την Τουρκία θα πρέπει να είναι σαφή, προκειμένου να αλλάξει την πολιτική της και να έχει έναν παραγωγικό ρόλο. Να μην καταναλώνει ασφάλεια, αλλά να παράγει ασφάλεια.

Σε σχέση με το Κυπριακό, η συζήτηση έγινε μία μόλις μέρα πριν την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από την κ. ΝτιΚάρλο, για την έκθεση καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε στην αξιωματούχο του ΟΗΕ την ανάγκη πολύ καλής προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και υπογράμμισε ότι δεν χρειάζονται βιασύνη και τεχνικά χρονοδιαγράμματα.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη συμμετέχοντας σε συνέδριο του «Economist» για τις ενεργειακές εξελίξεις και τις μελλοντικές επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο συνέδριο – που πραγματοποιείται σήμερα – συμμετέχουν επίσης μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης και Γιώργος Λακκοτρύπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ