today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Οι νέοι βγάζουν νικητή

Η ηλικιακή ανάλυση του εκλογικού σώματος από τους επιτελείς της Πειραιὠς έδειξε ότι οι νέοι είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να δώσουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία και την ευρεία νίκη που ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές. Η ίδια ανάλυση έδειξε επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ καταγράφει σημαντικά ποσοστά διείσδυσης στους νέους σε ολόκληρη την επικράτεια.

Οι νέοι που θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίζονται ηλικιακά σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά και σε εκείνους που έχουν ξαναψηφίσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων του 2019 οι 17ρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ανέρχονται σε 107.000 νούμερο που ισοδυναμεί με το 1,1% του εκλογικού σώματος . Επιπλέον με βάση τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών το ηλικιακό γκρούπ 17-21 είναι 530.000 ψηφοφόροι που αντιστοιχούν στο 5,35% του εκλογικού σώματος.

Ξεκινώντας από την δεύτερη κατηγορία δηλαδή τους 17ρηδες η ΝΔ προτάσσει το πρόγραμμά της για την παιδεία που περιλαμβάνει αφενός της ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ώστε να μειωθεί η φυγή των νέων στο εξωτερικό και η φυγή συναλλάγματος προς τρίτες χώρες , αφετέρου την κατάργηση του ασύλου που θα σταματήσει να μετατρέπει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε κέντρα ανομίας , παραβατικότητας διακίνησης ναρκωτικών και λοιπών έκνομων πράξεων.

Στη δεύτερη κατηγορία, των νέων που έχουν ήδη ψηφίσει τουλάχιστον μία φορά , στη ΝΔ επέλεξαν να μην μιλήσουν με <<ξύλινο >> πολιτικό λόγο ούτε με υποσχέσεις και παροχολογία άνευ αντικρύσματος. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε περιοδεία του στην περιφέρεια ζητά να υπάρχει απευθείας διάλογος με τους νέους της περιοχής για να τους μεταφέρει την προσπάθεια που θα κάνει ώστε
α) να αναβαθμίσει την παιδεία από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια βαθμίδα
β) να δημιουργήσει εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης
γ) να δημιουργήσει θέσεις εργασίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων
δ) να ενισχύσει την νέα επιχειρηματικότητα
ε) να δώσει πρόσβαση στους νέους στα ευρωπαϊκά προγράμματα επενδύσεων και επιχειρηματικότητας
ζ) να σταματήσει ή να περιορίσει σημαντικά το brain drain

Όλη αυτή στρατηγική και η επιχειρηματολογία της ΝΔ θα ξεδιπλωθεί με δύο τρόπους :Ο πρώτος είναι δια ζώσης αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει ο ίδιος την επαφή τους με τους νέους . Επίσης στην ΝΔ έχουν επιλέξει να μιλήσουν στους νέους όχι μόνο μέσω της κομματικής νεολαίας αλλά και μέσω νέων που έχουν ήδη ξεχωρίσει στο επάγγελμά τους είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό .Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω των social media όπου αποτελεί βασικό τρόπο επικοινωνίας των νέων .

Ήδη υπάρχει ειδική ομάδα στην Πειραιώς που <<τρέχει >> την επικοινωνία του κόμματος μέσω των σοσιαλ μίντια και μάλιστα απαντά και σε πολλές απορίες που έχουν εκείνοι επί του προγράμματος του κόμματος .Την ίδια ώρα ο Κυριακός Μητσοτάκης θα κορυφώσει την επικοινωνία του με τους νέους και μέσω της οργάνωσης διαδικτυακών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Με αυτήν την στρατηγική στη ΝΔ εκτιμούν ότι θα προσεγγίσουν το μεγαλύτερο μέρος των νέων ψηφοφόρων στις ηλικίες 17-21 και έτσι θα επιτύχουν ένα ακόμη καίριο πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που θεωρούν ότι η νεολαία αποτελεί δικό τους προνομιακό χώρο .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ