today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

FT: Η Ευρωζώνη ανακάμπτει με έντονη ανάπτυξη!

Η οικονομία της ευρωζώνης επιταχύνθηκε στις αρχές του έτους, αντιστρέφοντας την απότομη επιβράδυνση του δεύτερου εξαμήνου του 2018 και αυξάνοντας τις ελπίδες των οικονομολόγων ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 0,4%, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της Eurostat, από 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ιταλία ανέκαμψε από την ύφεση, με τριμηνιαία αύξηση 0,2%, κυρίως λόγω των εξαγωγών και στη Γερμανία η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλό επίπεδο από την επανένωση.

Το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε σε ένα υγιές 0,3% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υποστηριζόμενο από την έντονη κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ η τριμηνιαία ανάπτυξη της Ισπανίας ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη στο 0,7%. Η βελτίωση- έκπληξη της ευρωζώνης είναι η τρίτη θετική οικονομική διαπίστωση μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων οικονομιών αυτό το μήνα, αφού τόσο το ΑΕΠ της Κίνας, όσο και των ΗΠΑ υπερέβη τις προσδοκίες των οικονομολόγων και επιτεύχθηκε παρά τις διάφορες έρευνες που απεικόνιζαν μια ζοφερότερη εικόνα.

Η βελτίωση είναι καλή είδηση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού αναθεώρησε αισθητά τις προβλέψεις ανάπτυξης στην ευρωζώνη. τον Μάρτιο.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται εξωτερικές αβεβαιότητες, όπως το Brexit και οι εμπορικές διαφορές, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης στη περιοχή και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ