today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Όλα τα σενάρια για το βράδυ των εκλογών και ο σχεδιασμός της Ν.Δ.

Χαρακτήρα δημοψηφίσματος έχει δώσει στις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το αποτέλεσμα το βράδυ της 26 Μαΐου θα είναι «πυξίδα» για το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, που είναι και το μέγα ζητούμενο για την Πειραιώς.

Του Κώστα Πασίση

Ο γαλάζιος σχεδιασμός έχει τρεις στόχους οι οποίοι αν επαληθευτούν θα είναι το ιδανικότερο σενάριο που θα φέρει τον πρόεδρο της ΝΔ, μια «ανάσα» από το Μαξίμου.

Πρώτον. Η διαφορά ΝΔ και ΣΫΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές να είναι άνω των πέντε – έξι ποσοστιαίων μονάδων, ώστε το αποτέλεσμα να μην αμφισβητήσιμο, όσον αφορά τον κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού. Ένας στόχος που δείχνει να είναι ρεαλιστικός, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων. Πολλές εκ των οποίων είναι και υπεραισιόδοξες καθώς εκτινάσσουν τη διαφορά σε διψήφια νούμερα.

Δεύτερον. Στην Πειραιώς είναι κοινό μυστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει το «κοντέρ» να γράψει πάνω από 30. Το τρία είναι κομβικής σημασίας νούμερο για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Στις εθνικές εκλογές η ΝΔ συγκέντρωσε 27,8%, ένα ποσοστό που θεωρείται ο σκληρός πυρήνας της Παράταξης. Αν ο πρόεδρος της ΝΔ καταφέρει να ξεπεράσει στις ευρωεκλογές το 30%, τότε κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία του.

Τρίτον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών της Πειραιώς, που βασίζονται στις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ κερδίζει επτά από τις δεκατρείς περιφέρειες. Πιθανότατα μάλιστα οι πέντε από αυτές να «χρωματιστούν» γαλάζιες από τον πρώτο γύρο- και υπάρχει αισιοδοξία για άλλες άλλες τέσσερις, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.

Αν σε αυτές τις εκτιμήσεις συνυπολογίσει κανείς και την πιθανή επικράτηση του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα και του Νίκου Ταχιάου στην Θεσσαλονίκη που είναι οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, τότε το «παζλ» των εκλογών κλείνει με τον καλύτερο τρόπο για την Πειραιώς.

Σε αυτή την περίπτωση, το βράδυ των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, αφού η εξάντληση της τετραετίας θα γίνει οδυνηρή υπόθεση και η καθαρή ήττα των ευρωεκλογών, μπορεί να μετατραπεί σε πανωλεθρία με απρόβλεπτες συνέπειες και για την προσωπική πολιτική επιβίωση του.

Βέβαια από την άλλη πλευρά υπάρχει και το «γκρίζο» σενάριο. Σύμφωνα με αυτό η ΝΔ κερδίζει τις ευρωεκλογές μόνον με τέσσερεις – πέντε μονάδες, λίγο περισσότερο απ ότι είχε κερδίσει τις  αντίστοιχες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί το δικαίωμα στον Πρωθυπουργό να ζητήσει την εξάντληση της τετραετίας, επιδιώκοντας  να «ροκανίσει» περαιτέρω τη διαφορά με άκρατη παροχολογία, πόλωση και σκανδαλολογία. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό το σενάριο το απεύχονται όλοι, ειδικά στο εξωτερικό, θεωρώντας ότι θα εξαντλήσει την οικονομία και γενικότερα τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ