Χ.Γκουαϊδό: Ξεκίνησε η τελική φάση της επιχείρησης «Ελευθερία», της ανατροπής Μαδούρο

626

Ξεκίνησε η τελευταία φάση ανατροπής του Νικολάς Μαδούρο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο αυτοανακυρηχθείς Πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, με ανάρτησή του στο twitter.

Δημοσιεύοντας ένα βίντεο, ο Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι διαθέτει πλέον τη στήριξη του στρατού, ενώ παράλληλα τονίζει ότι έγραψε αυτό το βίντεο από τη βάση La Carlotta, μίας εξαιρετικής σημασίας βάσης στο Καράκας, από όπου είχε ξεκινήσει παλαιότερα και το πραξικόπημα του Τσάβες.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έλαβαν τη σωστή απόφαση και βασίζονται στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», αναφέρει ο Γκουαιδό.

Στο πλευρό του, όπως φαίνεται και στο βίντεο, η σημαντική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Λεοπόλδο Λόπεζ, που εδώ και μήνες βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα καταπνίξει την προσπάθεια πραξικοπήματος και έτσι οι επόμενες ώρες θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρούν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε στο twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ.

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, τον Ιανουάριο, επικαλέστηκε το σύνταγμα για να αναλάβει μια προσωρινή προεδρία υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή του Mαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια τις τελευταίες εβδομάδες για να ασκήσει πίεση στο Μαδούρο και να παραιτηθεί.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για την 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό «μαριονέτα των ΗΠΑ» που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο, συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.