today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Ο «κακός δαίμονας» της Θεσσαλονίκης με τα χίλια πρόσωπα!

Αυτή η πόλη, η Θεσσαλονίκη, μοιάζει καταδικασμένη να βρίσκεται διαρκώς υπό την απειλή… απώλειας «ζωτικού» χρόνου. Ονειρεύεται, σχεδιάζει, προετοιμάζει, αλλά κάθε φορά που είναι έτοιμη να ξεκινήσει να υλοποιεί, εμφανίζεται κάποιος ανασταλτικός παράγοντας: φορέας, επιστήμονας, ενοχλημένος κάτοικος, αδιάλλακτος δήμαρχος, έτοιμος να ενεργοποιήσει κάθε έννομο μέσο, για να κρατήσει την πόλη στάσιμη, να την εγκλωβίσει σε τέλμα ατέρμονων αντιπαραθέσεων και να της «κλέψει» τελικά, άλλα 5-10 χρόνια από το μέλλον της!

Του Βαγγέλη Μωυσή

Είναι σαν να υπάρχει ένας «κακός δαίμονας» που καραδοκεί, έτοιμος να εμφανιστεί με νέο πρόσωπο κάθε φορά που η πόλη έχει έναν μεγαλεπήβολο στόχο, για να τον «σαμποτάρει».
Το είδαμε να συμβαίνει με την υποθαλάσσια αρτηρία, το είδαμε να συμβαίνει με τα αρχαία του Μετρό και γενικότερα με την πορεία του έργου και τις αναπόφευκτες (λόγω προσφυγών) καθυστερήσεις του, το είδαμε να συμβαίνει με τη Νέα Παραλία (ή έστω με τμήματά της κατά την κατασκευή), το είδαμε να συμβαίνει με τις αντιδράσεις για το νέο δημαρχείο (το οποίο εν συνεχεία απόλαυσαν οι αντιδρώντες), κλπ

Τώρα πάει να συμβεί πάλι…

Το τελευταίο διάστημα, στο επίκεντρο της συζήτησης στη Θεσσαλονίκη (εκτός από το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ φυσικά), βρίσκεται το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Στη δε γραμμή της αφετηρίας, με προοπτική ταχείας προώθησης μετά τις εκλογές, βρίσκονται δύο ακόμα σχέδια: εκείνο της αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι και εκείνο της… επανένταξης (ή μάλλον ένταξης) των Λαχανόκηπων στον παραγωγικό ιστό της τοπικής οικονομίας, με τη συνολική αναμόρφωση αυτού του δυτικού τμήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Και πάνω που όλοι στην πόλη συζητούσαν το πόσο καλά προχωρά η συνεργασία τοπικών φορέων και αυτοδιοίκησης στα παραπάνω, στο πόσο ευρεία αποδοχή έχει αυτή η πολλαπλή νέα αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης, αλλά και το πόσο ικανή φαίνεται αυτή τη φορά η πόλη να αντιπαρέλθει με διάλογο τις όποιες ενστάσεις για επιμέρους ζητήματα των σχεδίων, εμφανίστηκε η…. παραφωνία: με τον επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, να απειλεί με προσφυγή στο ΣτΕ, κατά του Ειδικού Χωρικού για την ανάπλαση της ΔΕΘ., πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Διοίκησης της ΔΕΘ με τον πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, με την ελπίδα να υπάρξει επαρκής κατανόηση, ώστε να μη βρεθεί το μέλλον της Θεσσαλονίκης ακόμα μια φορά υπό την «ομηρία» προσφυγών στο ΣτΕ.

Διότι βλέπετε, υπάρχουν κι άλλοι στην πόλη που έχουν προβληματισμούς, ή ακόμα και ενστάσεις για πτυχές του σχεδιασμού που προωθείται. Είναι όμως πρόθυμοι να τις υποστηρίξουν και να διεκδικήσουν την αποδοχή μέρους αυτών, στο τραπέζι του διαλόγου και στην εξέλιξη ενός έργου ικανού να μεταβάλει την ποιότητα ζωής προς το καλύτερο, σε μια μεγάλη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Δεν σπεύδουν να προσφύγουν στο ΣτΕ, μόνο και μόνο για να αναγκάσουν τη συντριπτική πλειονότητα των Θεσσαλονικέων να υποταχθούν στην δική τους «αυθεντία», στερώντας χρόνο και «ανάσες» από την πόλη.

Και δεν φταίει το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως κάποιοι πρόσφατα υποστήριξαν. Το ΣτΕ κάνει τη δουλειά του. Εξετάζει τις προσφυγές που καταθέτουν πολίτες, φορείς, κλπ
Απλώς η πόλη θα πρέπει κάποτε να «ξορκίσει» τον κακό της «δαίμονα». Την υπεροψία της αυθεντίας των λίγων, σε βάρος της ανάγκης του συνόλου… Διότι τελικά, όσο πιο πολύ χρόνο χάνει η πόλη αργώντας να ξεκινήσει την πορεία προς το μέλλον, τόσο πιο «όπως-όπως» και βιαστικά θα εξελιχθεί αυτή, όταν κάποτε της επιτραπεί να ξεκινήσει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ