today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Η στρατηγική της Ν.Δ. με επίκεντρο τον Πολάκη

Υψηλά στην ατζέντα της ΝΔ παραμένει η υπόθεση Πολάκη, καθώς το θέμα έχει λάβει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, δεν είναι επικοινωνιακό και καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα δεδομένα, όπως η ηχηρή παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος πήρε διακριτές αποστάσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Του Κώστα Πασίση

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτηση του στο facebook ανέφερε ότι ο κ. Πολακης παραβίασε τις κόκκινες γραμμές της αριστεράς, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς το δρόμο της εξόδου στον κ. Πολάκη, με πρωτοβουλία είτε του ίδιου, είτε του Αλέξη Τσίπρα.
Επιπλέον η ηχηρή παρέμβαση Τσακαλώτου δίνει στην υπόθεση προστιθέμενη αξία, καθώς ο «τσάρος» της οικονομίας είναι ο «άτυπος» επικεφαλής της κίνησης των 53, τα στελέχη της οποίας θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το αριστερό πρόσημο του.

Στην Πειραιώς ενόψει της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης μομφής κατά του Πολάκη, που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ επεσήμανε ότι «μετατρέποντας την πρόταση μομφής κατά του Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης για όλη την κυβέρνησή του, ο κ. Τσίπρας επί της ουσίας καθιστά όλους τους υπουργούς του όμοιους του κ. Πολάκη.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, με την απρόσμενη εξέλιξη που είχε η υπόθεση Κυμπουρόπολου, βρέθηκε με τη πλάτη στο «καναβάτσο» και ψάχνει αγωνιωδώς διέξοδο. Και όπως επισημαίνεται σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι διαρροές από το Μαξίμου ότι ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει νέο πακέτο μόνιμων ελαφρύνσεων, κυρίως για τα μικρομεσαία στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους στενούς συνεργάτες του εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανακοινώσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή ακόμα και τη μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος καθώς και του ΕΝΦΙΑ, αντιγράφοντας το πρόγραμμα της ΝΔ

Ο στόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι διπλός. Πρώτον, να ξεχαστεί η υπόθεση Κυμπουρόπουλου-Πολάκη, που έχει προκαλέσει εσωτερικό ρήγμα και εξοργίσει την κοινωνία και δεύτερον να μπει ένα «φρένο» στην εκλογική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Πειραιώς είναι πεπεισμένοι ότι ο Τσίπρας θα τα δώσει όλα, αδιαφορώντας για το αν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Η τελευταία εξέλιξη, όμως ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία της ΝΔ και αυτό διότι την επομένη των εκλογών θα είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει ψηφισμένα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Υπόθεση της ΔΕΗ

Τέλος στα γαλάζια ατζέντα περιλαμβάνεται και το θέμα της ΔΕΗ. Ο ορκωτός λογιστής της Ernst & Young αναφέρει ότι τα όσα συμβαίνουν στην ΔΕΗ εγείρουν σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Οι ζημιές ξεπέρασαν τα 540 εκατ. ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθούν οι προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη οι ζημιές φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνεται η Ν.Δ. δεν πρόκειται να αφήσει τη Δ.Ε.Η. να χρεοκοπήσει. Εμείς – τονίζεται – θα θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο διάσωσης της εταιρείας. Και θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ρευστότητας αντλώντας τα απαραίτητα κεφάλαια για την διάσωσή της, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ωστόσο το θέμα της ΔΕΗ είναι βέβαιο ότι θα είναι άλλη μια «καυτή πατάτα», που η ΝΔ θα πρέπει να επιλύσει άμεσα προκειμένου να μην βρεθεί προ δυσάρεστων γεγονότων και εξελίξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ