today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Συναγερμός για τις πειρατικές “κλινικές” Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Εικόνα 1: Ανεπανόρθωτη καταστροφή της δότριας περιοχής σε περιστατικά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μαλλιών από μη-ιατρούς σε πειρατικές «κλινικές». (Πηγή: ishrs.org)

Με τη συμμετοχή των κορυφαίων χειρουργών Μεταμόσχευσης Μαλλιών πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Απριλίου 2019, στην Κωνσταντινούπολη 3ήμερο live surgery workshop υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS) (https://ishrs.org/).

Εικόνα 2: Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του workshop της ISHRS με ιατρούς-μέλη της ISHRS που παρακολούθησαν τις εργασίες του workshop

Το συνέδριο ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στην τεχνική FUE, περιελάμβανε ομιλίες, hands-on εκπαίδευση σε παρασκευάσματα καθώς και Live Surgery, δηλαδή επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών σε ασθενείς

Εικόνα 3:  O Δρ.Κ.Αναστασάκης (2ος από δεξιά) με τους διοργανωτές του workshop Dr. K.Sahinoglu (3ος από δεξιά) και Dr. T.Oguzoglu (1oς από αριστερά), τους προσκεκλημένους εκπαιδευτές Dr. S.Gabel  (2oς από αριστερά), Dr. J.Harris (4oς από αριστερά), Dr. S.Omar (4oς από δεξιά) και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του workshop της ISHRS

Το συνέδριο διοργανώθηκε από 2 εξέχοντες Τούρκους χειρουργούς Μεταμόσχευσης Μαλλιών, τους Dr. Kayihan Sahinoglu και Dr. Tayfun Oguzoglu. Προσκεκλημένοι εκπαιδευτές ήταν οι παγκοσμίως γνωστοί χειρουργοί Dr. James Harris, Dr. Sanusi Umar και Dr. Steve Gabel, ενώ, ο μοναδικός Έλληνας ιατρός που έλαβε μέρος στο workshop ως ομιλητής, εκπαιδευτής, συντονιστής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής ήταν ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, MD, PhD (https://www.anastasakishairclinic.gr/dr-anastasakis/).

Οι διοργανωτές είναι από τους ελάχιστους ιατρούς στην Τουρκία που είναι μέλη της ISHRS και που χειρουργούν εφαρμόζοντας πλήρως τα αυστηρά ιατρικά και δεοντολογικά κριτήρια που θέτει η ISHRS για την εκτέλεση επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Μαλλιών στους Ιατρούς-Μέλη της.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν περίπου 1000 κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών, από τις οποίες δηλωμένες – που λειτουργούν επίσημα – είναι περίπου 300. Από αυτές μόλις οι 33 ανήκουν σε ιατρούς – μέλη της ISHRS.

Δυστυχώς, στις υπόλοιπες «κλινικές», ο κανόνας είναι πως μη-ιατροί εκτελούν Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών, καταστροφικές για την υγεία και την εμφάνιση όσων τις εμπιστεύονται. Οι πειρατικές «κλινικές» δελεάζουν τους ανυποψίαστους καταναλωτές με εξαιρετικά χαμηλές τιμές «πακέτων» που περιλαμβάνουν διαμονή, μεταφορά και …άπειρο αριθμό τριχοθυλακίων! Οι …λεπτομέρειες που δεν τους λένε είναι πως οι επεμβάσεις εκτελούνται από μη-ιατρούς, σε ακατάλληλους χώρους και αφού ο ενδιαφερόμενος υπογράψει έγγραφο που απαλλάσσει την κλινική από ευθύνες για το αποτέλεσμα ή τις επιπλοκές!

Η ISHRS τα τελευταία χρόνια έχει εκδώσει αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις καταναλωτών (https://www.anastasakishairclinic.gr/category/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/) για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών, όταν η Μεταμόσχευση Μαλλιών γίνεται από μη-ιατρούς ή/και σε ακατάλληλους χώρους.

«Δυστυχώς το φαινόμενο των πειρατικών “κλινικών” που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και στις οποίες το προσωπικό που εκτελεί επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών δεν είναι ιατροί, έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας», μας λέει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, μέλος της ISHRS και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μεταμόσχευσης και Αποκατάστασης Τριχωτού (ΕΛΑΜΑΤ) (https://www.elamat.gr/) που αποτελεί το επίσημο παράρτημα της ISHRS στην Ελλάδα.

«Οι “κλινικές” αυτές, είναι γνωστές ως hair farms. Τα hair farms (φάρμες μαλλιών) κάνουν μεταμοσχεύσεις μαλλιών, αποκλειστικά με την μέθοδο FUE, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Έχουν παραρτήματα-γραφεία σε Δυτικές χώρες που το κόστος της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι υψηλό, διαφημίζονται εντατικά κυρίως μέσω internet και προσφέρουν πακέτα all-inclusive δηλαδή μεταφορικά, διαμονή, την επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών με FUE με 1000-2000 ευρώ! Εκείνο που θα έπρεπε να αναρωτηθεί κάποιος είναι γιατί οι τιμές τους είναι τόσο χαμηλές! Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή:

Τις μεταμοσχεύσεις τις εκτελούν μη-ιατροί και ανειδίκευτο προσωπικό. Πολλές φορές μέσα στο ίδιο δωμάτιο μπορεί να υποβάλλονται ταυτόχρονα σε Μεταμόσχευση Μαλλιών και 10 άτομα, με την τεχνική FUE. Οι συνθήκες υγιεινής σε αυτούς του χώρους είναι απαράδεκτες, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι που διατρέχει κάποιος, είναι αναρίθμητοι.

Εικόνα 4:  Τυπική εικόνα πειρατικής «κλινικής» μεταμόσχευσης μαλλιών ή hair farm  (πηγή: ishrs.org)

Δε χρειάζεται καν να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία διάγνωση από ιατρό, καμία εξέταση ιατρικού ιστορικού, καμία προφύλαξη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ο κίνδυνος για την υγεία του ασθενούς είναι ΑΜΕΣΟΣ. Πριν από 2 μήνες, ακόμη ένας ασθενής στην Ινδία πέθανε μετά από επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών ακριβώς γιατί δεν υπήρχε κανένας ιατρός να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές που προέκυψαν.

Οι επιπλοκές στη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι σπάνιες και ως ιατροί, γνωρίζουμε πως να τις αντιμετωπίσουμε. Τι γίνεται όμως όταν η υγεία των ενδιαφερόμενων είναι στα χέρια ανειδίκευτου προσωπικού;

Τι γίνεται όταν καλούμαστε να διορθώσουμε τα τραγικά αισθητικά αποτελέσματα τέτοιων μεταμοσχεύσεων;

Εικόνα 5: Μη-επιδιορθώσιμες βλάβες σε περιστατικά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μαλλιών από μη-ιατρούς σε πειρατικές «κλινικές». (Πηγή: ishrs.org)

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ασθενών που μας επισκέπτονται, έχουν ένα κακό αποτέλεσμα από μια φθηνή μεταμόσχευση μαλλιών και δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η επιδιόρθωση τους! Βλέπουμε ασθενείς με «γαζωμένα» κεφάλια, με κατεστραμμένη δότρια περιοχή, με αραιή ή και ελάχιστη φύτρωση, με μολύνσεις οι οποίες θέλουν τεράστιο χρόνο και κόπο για να θεραπευτούν και το κυριότερο, με ανυπολόγιστο ψυχικό κόστος για τον ασθενή».

H Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS) έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προκειμένου να επιμορφώσει και να προστατεύσει όσους θέλουν να κάνουν εμφύτευση μαλλιών και με στόχο, να αναγνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι τις επικίνδυνες αυτές πρακτικές και να τις αποφεύγουν.

Στο workshop που έγινε στη Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2019, έγιναν εκτενείς αναφορές για τη μάστιγα των πειρατικών κλινικών και το μη-αδειοδοτημένο προσωπικό. Οι ιατροί από την Τουρκία που είναι μέλη της ISHRS, αποτύπωσαν εύγλωττα τι γίνεται στη χώρα τους: Υπάρχουν κλινικές στις οποίες γίνονται μέχρι και 100 «επεμβάσεις» κάθε ημέρα, ενώ υπολογίζεται πως τουλάχιστον 500.000 άτομα υποβάλλονται ετησίως σε Μεταμόσχευση Μαλλιών στην Τουρκία, με τους περισσότερους να καταλήγουν με πολύ φτωχά αποτελέσματα και χωρίς περιθώριο επιδιόρθωσης. Οι Τούρκοι συνάδελφοι, μέλη της ISHRS, καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να επιμορφώσουν το κοινό και να περιορίσουν την εξάπλωση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου.

«Δυστυχώς», μας λέει ο Dr Aναστασάκης «το τεράστιο αυτό πρόβλημα, λαμβάνει δημοσιότητα μόνο όταν συμβεί κάτι τραγικό σε αυτές τις πειρατικές “κλινικές”. Η επιλογή της κλινικής και του ιατρού που θα εμπιστευθεί ο ασθενής το κεφάλι του και την υγεία του δεν πρέπει να έχει ως πρώτο κριτήριο το κόστος αλλά την ασφάλεια και το σωστό, φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν είναι ένα καταναλωτικό προϊόν που θα επιδιώξεις να το αγοράσεις φθηνότερα στο supermarket ή στο internet. Είναι μία ιατρική πράξη, είναι χειρουργική επέμβαση με μόνιμο αποτέλεσμα και οφείλει ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει με κριτήριο την ασφάλεια της υγείας του και το άριστο αποτέλεσμα».

Η ISHRS συνιστά στους ενδιαφερόμενους να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι απέναντι στις κλινικές «χαμηλού κόστους», στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα!

«Ζητήστε να δείτε ιατρό και βεβαιωθείτε ότι είναι χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Επιπλέον, μάθετε ποια βήματα της επέμβασης εκτελεί ο ιατρός και ποια εκτελούν οι βοηθοί. Για κανέναν λόγο να μην δεχθείτε ανειδίκευτο και άπειρο ιατρό επειδή η τιμή που σας πρότειναν είναι δελεαστική, απαιτήστε να χειρουργηθείτε από έμπειρο ιατρό, που έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον Ιατρική ειδικότητα.

Ζητήστε να δείτε την άδεια του χώρου. Εάν πρόκειται για μεμονωμένο ιατρείο η άδεια είναι ονομαστική στον ιατρό, εάν είναι χώρος με πολλές ειδικότητες τότε θα πρέπει να διαθέτει άδεια πολυϊατρείου ή άδεια για συστέγαση ιατρικών ειδικοτήτων. Η κλινική που τηρεί υψηλά πρότυπα και ο ιατρός που είναι απόλυτα εξειδικευμένος θα χαρούν να σας λύσουν όλες τις απορίες σας και να νοιώσετε σίγουροι με την απόφασή σας.

Τέλος θυμηθείτε ότι η μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι πάντοτε η κατάλληλη λύση! Υπάρχουν και άλλες στρατηγικές ενάντια στην τριχόπτωση και την αραίωση των μαλλιών. Ένας ιατρός που πραγματικά ενδιαφέρεται για εσάς θα σας προτείνει αυτό που ταιριάζει στη δική σας περίπτωση και δεν θα σας πιέσει να κάνετε μεταμόσχευση μαλλιών. »

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ