today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Τι σηματοδοτεί η κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη – Βέμπερ

Την επικράτηση των πολιτικών δυνάμεων της ευθύνης έναντι του αριστερού λαϊκισμού και του εθνικισμού, σηματοδοτεί η κοινή εμφάνιση Βέμπερ-Μητσοτάκη στο Ζάππειο Μέγαρο, μια τοποθεσία με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό για την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ε.Ε, με αφορμή την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Του Κώστα Πασίση

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) βλέπει τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται στην Ελλάδα και στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη τον αυριανό Πρωθυπουργό της Χώρας και επενδύει στην εκλογική επικράτηση του. Νίκη, που έχει και πρακτικό αντίκρισμα στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς θα αυξηθούν οι έδρες αλλά και οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που θα προστατέψουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μια Ευρώπη που απειλείται τόσο από το λαϊκισμό όσο και από την ακροδεξιά που δείχνει να αυξάνει την επιρροή της στα πλατιά λαϊκά στρώματα, ένα φαινόμενο άκρως ανησυχητικό για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επενδύει» πολιτικά στην εκλογή Βέμπερ, ως διαδόχου του κ. Γιούνκερ, καθώς θα μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Ε.Ε είναι από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που άφησαν ανοικτό «παράθυρο» για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα, που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη, εφόσον αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση. Δήλωση που αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για τον πρόεδρο της ΝΔ, που επανειλημμένως έχει θέσει και έχει συζητήσει εκτενώς με τον υποψήφιο του ΕΛΚ, τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελής συνεργασία, που δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Μητσοτάκης και Βέμπερ έχουν συνάψει συμφωνία, που θα δώσει προστιθέμενη αξία στη χώρα μας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι η ομιλία στο Ζάππειο, του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν μεταδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδος αποτυπώνεται και στη δήλωση του κ. Βέμπερ, στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας. Ο υποψήφιος του ΕΛΚ μίλησε για τον συμβολισμό που έχει η επιλογή του να ξεκινήσει επισήμως την προεκλογική του εκστρατεία από τη χώρα μας, υπονοώντας ότι αυτή καθεαυτή διαλύει τα στερεότυπα που είχαν καλλιεργηθεί για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας τα προηγούμενα χρόνια.
Στην Πειραιώς αποδίδουν μεγάλη σημασία στη νέα επίσκεψη Βέμπερ στην Αθήνα και αυτό διότι – όπως τονίζεται επιβεβαιώνει ότι η Ν.Δ. αποτελεί στυλοβάτη της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη.

Είναι σημαντικό – υποστηρίζεται – να είναι η Ν.Δ. δυνατή μέσα σε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι σημαντικό οι Έλληνες πολίτες την επόμενη ημέρα να είναι με τους νικητές αυτών των ευρωεκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μητσοτάκης και Βέμπερ έχουν καλή χημεία μεταξύ τους και στη ΝΔ εκτιμάται ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ θα υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις, σε περίπτωση που εκλογής του ως πρόεδρος της Ε.Ε

Τέλος στη ΝΔ θεωρούν τουλάχιστον ακατανόητη τη στάση που τηρεί ο Τσίπρας έναντι του Βέμπερ τον οποίο χαρακτηρίζει ως «ανθέλληνα». Το να έρχεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που υποστηρίζει τον Μαδούρο και να χαρακτηρίζει μια προσωπικότητα ευρωπαϊκή ως ανθέλληνα, είναι εξωφρενικό, λένε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ