today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

«Ημέρες Θάλασσας» στον Πειραιά

Πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις που σχετίζονται με τη θάλασσα, περιλαμβάνονται στο 10ήμερο εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας», που διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο δήμος Πειραιά, από τις 3 έως τις 12 Μαΐου σε διάφορα σημεία του δήμου.

 

Πρόκειται για δωρεάν δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, με επίκεντρο τη θάλασσα και τον Πειραιά και με άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη ναυτιλία, τον αθλητισμό και τη ψυχαγωγία. Ανάμεσα σε αυτά που μπορούν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες, περιλαμβάνονται ξεναγήσεις, εκθέσεις εικαστικών, δράσεις που προβάλλουν τις παραδόσεις και τους τόπους των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά, αλλά και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, διαλέξεις και συνέδρια.

 

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Πληροφορικής, Επικοινωνίας -Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης Ανδρέας Βεντούρης και η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Πειραιά (Ο.Π.Α.Ν.) Σταυρούλα Αντωνάκου, παρουσίασαν το πρόγραμμα των «Ημερών Θάλασσας 2019» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, παρουσία εκπροσώπων και φορέων της πόλης.

 

 

«Έχουμε ένα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Όπως είναι οι επισκέψεις στην τριήρη “Ολυμπιάς” του Πολεμικού μας Ναυτικού και το ετήσιο street party στην Τρούμπα, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου. Φυσικά περιλαμβάνονται και φέτος ξεναγήσεις, εικαστικές εκθέσεις, δράσεις που προβάλλουν τις παραδόσεις και τους τόπους των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά και πολλές άλλες τις οποίες θα δείτε αναλυτικά στο πρόγραμμα», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

 

Κάθε χρόνο, τόνισε, προστίθενται και νέοι φορείς. «Φέτος για παράδειγμα συμμετέχει για πρώτη φορά η Εταιρία Ψυχοκοινωνικών Μελετών, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχικής υγείας πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, κυρίως ατόμων με ψυχική νόσο, νοητική αναπηρία και αυτισμό. Συμμετέχουν όλα της τα τμήματα, για αυτό και όπως θα δείτε στο πρόγραμμα, έχουν διοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις, με χειροτεχνίες, μαγειρικές δημιουργίες, εικαστικά και άλλα», τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μώραλης.

 

Εκτός από το διαδίκτυο και το δημαρχείο της πόλης, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μέσω φυλλαδίων που θα μοιραστούν στους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό στην Αθήνα, ενώ στις οθόνες του Ηλεκτρικού και του Μετρό θα προβάλλονται σποτάκια, κατέληξε ο δήμαρχος, καλώντας τους πολίτες της Αττικής, και όχι μόνο, να προσέλθουν για να γνωρίσουν τις ομορφιές του Πειραιά.

 

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Πληροφορικής, Επικοινωνίας – Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης Ανδρέας Βεντούρης, κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για «μία συλλογική προσπάθεια, η οποία απαιτεί πολύ μεγάλη δουλειά, οργάνωση και κόπο από όλους». «Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 3 Μαΐου στις 19:00, στην πλατεία Αλεξάνδρας και φέτος αποφασίσαμε να έχουμε μουσική από τη Φιλαρμονική του δήμου Πειραιά, από το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και από το Πρότυπο Μουσικό Σχολείο και πιστεύουμε ότι μπορούν να παράξουν ένα πολύ ωραίο και ποιοτικό αποτέλεσμα» είπε.

 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τόνισε πως υπάρχουν ξεναγήσεις για όλους στο αρχαίο λιμάνι της Μουνιχίας, στα Μακρά Τείχη, στην Τριήρη, στο πλωτό Μουσείο Liberty. Θα υπάρξουν ομιλίες και συνέδρια όπως είναι η παρουσίαση του προγράμματος «BLUES», που είναι ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ομιλίες για τα οφέλη της θάλασσας στην υγεία, για τις σύγχρονες τάσεις στη ναυτιλιακή βιομηχανία, για τις επιχειρηματικές πρακτικές στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά από το νέο νόμο περί λειτουργίας των υδατοδρομίων. «Όσον αφορά τον πολιτισμό, έχουμε παραδοσιακούς χορούς και τοπικά προϊόντα για ένα διήμερο στο Πασαλιμάνι. Έχουμε εκθέσεις ζωγραφικής με θέμα τη θάλασσα και τον Πειραιά, μουσικοχορευτικά δρώμενα, παραστάσεις και προβολές», ανέφερε ο κ. Βεντούρης.

 

Ανάμεσα σε άλλα, θα υπάρξουν εκδηλώσεις «Street Food» και ρεμπέτικες συναυλίες, το περιβόητο πλέον «Street Party» στην Τρούμπα, ενώ το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πειραιά θα παρουσιάσει τα έργα των μαθητών του, στήνοντας μία εικονική αγορά με τις δημιουργίες τους.

Την ίδια περίοδο μάλιστα, από τις 30 Απριλίου μέχρι 12 Μαΐου θα υπάρξουν και παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη, όπως η Ανθοκομική Έκθεση, το «Yacht Show» και άλλες.

 

Η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου ανέφερε πως φέτος θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 70 εκδηλώσεις. «Οι αθλητικοί σύλλογοι της πόλης κατάφεραν να δημιουργήσουν σημαντικότατες και ξεχωριστές αθλητικές εκδηλώσεις. Στον τομέα του πολιτισμού, το Δημοτικό Θέατρο συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις. Στο Βεάκειο, πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα για τον τόπο τους μέσα σε ένα βράδυ. Θα προσπαθήσουμε να συμμετέχουν ενεργά και οι όμοροι δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά στις Ημέρες Θάλασσας», κατέληξε στην ομιλία της η κα Αντωνάκου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ