today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Αμερικανοί και Γερμανοί “βλέπουν” ήδη Κυριάκο

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη βλέπουν ως μελλοντικό Πρωθυπουργό, οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί και γενικότερα οι Ευρωπαίοι και το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει μια εντυπωσιακή στροφή, όσον αφορά την προσέγγιση του.
Τελευταίο δείγμα γραφής ήταν η ξαφνική συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ με τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνη Γεωργιάδη και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, τους Τομεάρχες, Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο, Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υγείας Βασίλη Οικονόμου και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Του Κώστα Πασίση

Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα και όπως επισημαίνεται έγινε μια πολύ καλή συζήτηση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, σε εξαιρετικό κλίμα.

Η συγκεκριμένη συνάντηση ήλθε ύστερα από μια σειρά δημιουργικών επαφών που είχε τον τελευταίο χρόνο, ο πρόεδρος της ΝΔ με τον κ. Πάϊατ. Μητσοτάκης και Πάϊατ έχουν συναντηθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του στην Αθήνα, ο αμερικανός πρέσβης. Μάλιστα ακόμη και στο «καυτό» θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι δεν είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων, ο αμερικάνος πρέσβης έδειξε να κατανοεί τις ενστάσεις της ΝΔ.

Κομβικό ρόλο στην αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη έπαιξε και το γεγονός ότι ο αρχηγός της ΝΔ επισκέφθηκε δυο φορές τις ΗΠΑ όπου είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσουν οι Αμερικάνοι και να καταλάβουν ότι απέναντι τους έχουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή, που μπορούν να εμπιστευθούν.
Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο «Center of Strategic and International Studies» ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όταν οι ΗΠΑ κοιτάζουν μια περιοχή, όπου τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, νομίζω ότι το μήνυμα είναι ότι μπορείτε να θεωρείτε την Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο σύμμαχο σε μια πολύ απρόβλεπτη γειτονιά». Υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει ισχυρό περιφερειακό ρόλο αν έχει ισχυρή οικονομία, λέγοντας ότι «θέλουμε να μιλήσουμε για το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, εάν η Ελλάδα δεν είναι ισχυρή οικονομικά, δεν έχουμε να διαδραματίσουμε μεγάλο ρόλο από γεωπολιτική άποψη».
Στο «παιχνίδι» και το Βερολίνο
Επίσης και οι Γερμανοί βλέπουν στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη τον επόμενο Έλληνα Πρωθυπουργό και αλλάζουν ρότα, όσον αφορά τη στάση τους. Καταλυτικό ρόλο στη μεταστροφή του Βερολίνου , έπαιξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με περισσότερο από δέκα μονάδες. Διαφορά μη αναστρέψιμη και γεγονός που προδικάζει ποια θα είναι η μελλοντική κυβέρνηση στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές.

Την αλλαγή πλεύσης των Γερμανών ουσιαστικά είχε προαναγγείλει από το Χειμώνα ο γερμανικός τύπος ο οποίος «παίζει» πλέον Κυριάκο Μητσοτάκη και πολύ συχνά πλέκει το εγκώμιο του προέδρου της ΝΔ, παρουσιάζοντας τον ως εκσυγχρονιστή της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ένα πρόσφατο άρθρο στην έντυπη έκδοση της Handelsblatt με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόσωπο που φέρνει την ανανέωση στην Ελλάδα», “Kyriakos Mitsotakis, Griechenlands Erneuerer”. Αναφέρεται στις περιοδείες του προέδρου της ΝΔ ανά την Ελλάδα και στο γεγονός ότι ο κόσμος του απευθύνεται με τον μικρό του όνομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ