today-is-a-good-day
19 C
Athens

Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αστική αριστερά

Η «διείσδυση» του Κυριάκου Μητσοτάκη στα αστικά στρώματα της κεντροαριστεράς και κυρίως των αναποφάσιστων ψηφοφόρων του συγκεκριμένου χώρου, είναι το νέο μεγάλο στοίχημα του προέδρου της ΝΔ προκειμένου να «κλειδώσει» την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές είτε γίνουν το Μάιο, είτε τον Οκτώβριο.

Του Κώστα Πασίση

To εγχείρημα δείχνει ότι έχει πετύχει και αυτό προκύπτει τόσο από τη δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζει η ΝΔ, όσο και από την μεγάλη ενόχληση που έβγαλε προς τα έξω το Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με γνωστούς στιχουργούς και καλλιτέχνες. Οι περισσότεροι εξ αυτών παραδοσιακά κινούνται στην αριστερά έως τις παρυφές της κεντροαριστεράς.

Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση μετείχαν πολύ γνωστά ονόματα, όπως οι: Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος (Τασσόπουλος), Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δήμος Αναστασιάδης και οι στιχουργοί Ελένη Γιανατσούλια και Ηλίας Φιλίππου.

Μια συνάντηση που είχε προετοιμαστεί καλά από το γαλάζιο επιτελείο, καθώς φάνηκε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ γνώριζε τα προβλήματα και είχε να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.
Δεν προετοιμάστηκε, όμως, μόνο η συγκεκριμένη συνάντηση καλά, αλλά ολόκληρο το σχέδιο της διεύρυνσης προς την άλλη πλευρά.

Το όλο πλάνο δράσης ξεκίνησε βήμα-βήμα. Η αρχή έγινε το περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε κάνοντας χιούμορ προς τους δημοσιογράφους. «Κοιτάζω το ίδιο καλά και αριστερά και δεξιά», είχε αναφέρει κάνοντας τους παρισταμένους να χαμογελάσουν. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι ακριβώς την ίδια στιγμή, το χαμόγελο είχε «παγώσει» στα χείλη των επιτελών του Μαξίμου οι οποίοι προφανώς αντελήφθησαν που το πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ, αθόρυβα πραγματοποίησε στοχευμένες μεταγραφές, όπως επί παραδείγματι του Π. Τατσόπουλου και του Γ. Μαστρογεωργίου ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου της ΝΔ. Ωστόσο το μέλημα της ηγεσίας της ΝΔ ήταν και είναι η προσέγγιση των αριστερών ψηφοφόρων.
«Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές σήμερα είναι ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα, ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη, ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια, στο χθες και στο αύριο. Στόχος μας είναι να ενώσουμε δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο και πρόσθεσε με νόημα «Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συστράτευση που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Έλληνες»

Αίσθηση, όμως, προκάλεσε και η «φιλική» συνάντηση- όπως χαρακτηρίστηκε- τον περασμένο Φεβρουάριο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αριστερής προέλευσης, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και οι τρόποι που μπορούν να αντιμετωπισθούν οι δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το «φλερτ» του προέδρου της ΝΔ με την κεντροαριστερά θα έχει και συνέχεια και στο γαλάζιο επιτελείο ήδη σχεδιάζουν προσεκτικά και αθόρυβα τις επόμενες κινήσεις τους.

Ουσιαστικά η διείσδυση Μητσοτάκη στην κεντροαριστερά είναι η περίτεχνη απάντηση της Πειραιώς στο «χοντροκομμένο» σχέδιο Τσίπρα για «άλωση» του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ