today-is-a-good-day
19 C
Athens

Γκουτέρες για Κυπριακό: Χαμηλές προσδοκίες για πρόοδο

Χαμηλές προσδοκίες για πραγματική πρόοδο ή συμφωνία πάνω στους όρους αναφοράς, παρά τη μερική πρόοδο που καταγράφηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, διατηρεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών για την Κύπρο.

Σύμφωνα με το ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης που επιδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ), ο κ. Γκουτέρες αναφέρει πως μολονότι οι πρόσφατες προσπάθειες για τη θέσπιση των όρων αναφοράς δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς, εξακολουθεί να ελπίζει ότι τα μέρη θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται.

Υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα για μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα παραμένουν, πρωτίστως, στα χέρια των μερών, επαναλαμβάνει ότι «μια διευθέτηση θα απαιτήσει από κάθε πλευρά να δεχθεί λιγότερο από το πληρέστερο μέτρο ικανοποίησης σε κάθε ζήτημα. Σημειώνω επίσης, γράφει στην έκθεσή του, ότι η συνολική διευθέτηση θα ανοίξει ευκαιρίες για ανάπτυξη, ευημερία και εμπιστοσύνη, που αλλιώς θα είχαν εγκαταλειφθεί».

Η έκθεση περιέχει εκτενείς αναφορές στις προσπάθειες που κατέβαλε η κ. Λουτ στο διάστημα από 6ης Οκτωβρίου 2019 έως 10ης Απριλίου 2019, με τα εμπλεκόμενα μέρη να επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να βρουν μια πορεία προς τα εμπρός. «Ωστόσο, ενώ οι πλευρές εξέφρασαν τις αντίστοιχες δεσμεύσεις τους σε προηγούμενες συγκλίσεις και την επιθυμία να διατηρήσουν τις προόδους που μας έφεραν πριν από σχεδόν δύο χρόνια στο Κραν Μοντανά, οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση αυτών των δεσμεύσεων και επιθυμιών σε όρους αναφοράς που θα χρησίμευαν ως βάση για την επανάληψη των οριστικών διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί».

Γράφει πως σε όλες αυτές τις συναντήσεις, τα μέρη εξέφρασαν την ξεκάθαρη συμφωνία τους ότι η περίοδος των ατελείωτων διαπραγματεύσεων βρίσκεται πίσω μας και ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο και επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους να βρουν έναν δρόμο προς μια βιώσιμη λύση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ ζήτησαν από τον ίδιο να συνεχίσει να εμπλέκεται, μέσω των προσπαθειών της κας Λουτ, για να βρεθεί ένας τρόπος που θα επιτρέψει στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα.

Ο κ. Γκουτέρες εκφράζει την ελπίδα οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις να οδηγήσουν στην επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα μπορούσε να αφιερώσει όλο το βάρος των καλών του υπηρεσιών, με στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος. «Από την άποψη αυτή, καλώ τους δύο ηγέτες, τις κοινότητες τους, τις εγγυήτριες δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, να εμπλακούν σε αυτές τις προσπάθειες εποικοδομητικά, δημιουργικά και με την απαραίτητη αίσθηση του επείγοντος», γράφει.

Παράλληλα υπενθυμίζει πως το ΣΑ υποστηρίζει σταθερά για δεκαετίες μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που αντικατοπτρίζει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. «Για να βοηθήσω τα μέρη να προωθήσουν το όραμα αυτό, στις 30 Ιουνίου 2017, πρότεινα ένα πλαίσιο έξι σημείων που θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση των διαφορών σε βασικά ζητήματα. Καλώ τα μέρη να εξετάσουν εποικοδομητικά αυτά τα σημεία», τονίζει.

Ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει ότι η ευρεία υποστήριξη για έναν ορίζοντα ατελείωτης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας. «Υπάρχει συναίνεση ότι η αμετάβλητη κατάσταση – δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού – δεν είναι βιώσιμη. Ως εκ τούτου, θα ζητήσω από την κα Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις για λογαριασμό μου. Η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με αίσθηση επείγουσας ανάγκης και εστίασης. Καλώ τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την εποικοδομητική εμπλοκή τους με την κυρία Λουτ και μεταξύ τους, εφόσον είναι απαραίτητο και να δημιουργήσουν τη βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή η δέσμευση θα πρέπει να εμπλουτιστεί με την αίσθηση του σκοπού και της αποφασιστικότητας να φτάσουν σ’ ένα επιτυχές τέλος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Στην έκθεση υπάρχει επίσης και σύντομη αναφορά στα ενεργειακά. « Όσον αφορά τις διαρκείς εντάσεις γύρω από την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, επαναλαμβάνω ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται μέσα και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την εξεύρεση μίας διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», προσθέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ