today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Τη μνήμη του Δημήτρη Σιούφα τίμησε η Ολομέλεια της Βουλής

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε σήμερα σε ειδική συνεδρίαση τη μνήμη του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

Από τον Ελληνόπυργο Καρδίτσας που γεννήθηκε, ο Δημήτρης Σιούφας βρέθηκε στα φοιτητικά έδρανα της Παντείου και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια είχε μακρά πορεία στην πολιτική. Εξελέγη βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καρδίτσα, και στη συνέχεια μετήλθε τα ύπατα κοινοβουλευτικά, κομματικά και πολιτικά αξιώματα τα οποία υπηρέτησε με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, υφυπουργός, υπουργός, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πρόεδρος της Βουλής.

«Στη θέση, από την οποία σας μιλώ εγώ σήμερα, πριν από μερικά χρόνια, βρισκόταν ένας σπάνιος άνθρωπος και συνάμα ένας πολύτιμος φίλος για όλους», ανέφερε ο Δ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος είπε ότι «ο Δημήτρης Σιούφας υπήρξε η ενσάρκωση της ακάματης προσπάθειας του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή, για εκείνον και για τους γύρω του».

«Γαλουχημένος με την αγάπη για τα κοινά και τον λαό και προικισμένος, παράλληλα, με επιμονή και όρεξη για δουλειά, είχε τόσο τα όνειρα όσο και τη δύναμη να τα κάνει πράξη», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης και αναφέρθηκε στη ζωή και τον πολιτικό βίο του Δημήτρη Σιούφα, τις τομές που επέφερε από τις κυβερνητικές θέσεις που κατείχε, όπως η θέσπιση ισόβιας σύνταξης για τις πολύτεκνες μητέρες, την εξυγίανση και αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με τον νόμο του 1992, ένας νόμος που διέσωσε τα ασφαλιστικά ταμεία έως την περίοδο της κρίσης. Ο Νικήτας Κακλαμάνης υπογράμμισε την αδιάκοπη προσπάθεια του Δημήτρη Σιούφα για το καλύτερο αύριο του τόπου. «Το έργο του Δημήτρη Σιούφα αποδείχθηκε ζωντανό και γόνιμο, η προσφορά και το ήθος του αναδεικνύονται υλικά ατόφια και σπάνια και έτοιμα να δώσουν νέους καρπούς στις γενιές που έρχονται» ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Στο αποτύπωμα που άφησε ο Δημήτρης Σιούφας, την τελευταία τετραετία, κατά την οποία δεν ήταν βουλευτής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Με θαυμασμό, αισθάνθηκα την παρουσία του αυτά τα τέσσερα χρόνια. Ο Δημήτρης Σιούφας ήταν παρών μέσα στη Βουλή όλη αυτή την 4ετία. Τον αισθανόμουν δίπλα μου, σε κάθε εκδήλωση, έκδοση, ημερίδα, συνέδριο. Έδωσε τη δικιά του παρακαταθήκη και το αρχείο του στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, έγκαιρα, έτσι όπως θα έπρεπε να κάνουν όλοι όσοι έχουν περάσει από αυτά τα αξιώματα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «χωρίς ίχνος αντιπαλότητας αλλά πάντοτε με θετικό πρόσημο ήταν παρών, με προτάσεις που γίνονταν δεκτές κατά κανόνα, και στο Ίδρυμα της Βουλής».

«Το αποτύπωμά του αποτελεί θετική παρακαταθήκη και είναι σημαντικό για την ίδια την παράταξή του, για τη δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα, αλλά και για τον κοινοβουλευτισμό. Είμαι ευτυχής που κάθισα στα ίδια έδρανα που ήταν ο Δημήτρης όλα αυτά τα χρόνια» κατέληξε ο κ. Βούτσης.

«Ο Δημήτρης Σιούφας άσκησε υποδειγματικά και αμερόληπτα τα καθήκοντά του. Από τα αξιώματα που κατείχε υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση και με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον» σημείωσε ηγραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η οποία εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της ιδίας προσωπικά στους οικείους του και στο κόμμα της ΝΔ. «Ο Δημήτρης Σιούφας αποτέλεσε παράδειγμα ήθους και πολιτικής συνέπειας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού, αλλά και ένα σημαντικό πολιτικό και νομοθετικό έργο. Εξέφρασε ιδιαίτερο πολιτικό πολιτισμό, κερδίζοντας το σεβασμό ακόμα και των πολιτικών του αντιπάλων» είπε η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

«Ο Δημήτρης Σιούφας υπήρξε ένας διορατικός πολιτικός, δεν έβλεπε την πολιτική μυωπικά. Αντίθετα, έστρεφε το βλέμμα του πιο μακρυά από τις εφήμερες εντυπώσεις που πολλές φορές δημιουργούσε η πολιτική επικαιρότητα», ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας, σημειώνοντας ότι ο Δημήτρης Σιούφας στην αναμέτρησή του με τις πολιτικές προκλήσεις, ανέδειξε το πολιτικό του ανάστημα και κατέκτησε τη δική του ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των μεγάλων προσωπικοτήτων. «Σε εποχές δύσκολες που οι πολιτικοί αποφεύγουν την ευθύνη, ο Δημήτρης Σιούφας δεν απέφυγε τις προκλήσεις. Στην πολυκύμαντη πορεία του δεν δίστασε να αναμετρηθεί και τελικά να νικήσει τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Γι΄αυτό η ιστορία έχει ήδη αναγνωρίσει στον Δημήτρη Σιούφα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έσωσαν το πολύπαθο ασφαλιστικό μας σύστημα το 1992», είπε ο Κ. Τσιάρας. Τόνισε πως ο Δημήτρης Σιούφας γνώριζε τις δυνατότητες της Ελλάδας και διέβλεψε τις δυνατότητες που προσέφερε η διπλωματία των αγωγών και γι΄ αυτό προώθησε, για την Ελλάδα, έναν κρίσιμο ρόλο για την ενεργειακή επάρκεια και ταυτόχρονα για την ενεργειακή ασφάλεια της Δυτικής Ευρώπης. Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ αναφέρθηκε και στο έργο του Δημήτρη Σιούφα από τη θέση του προέδρου της Βουλής σημειώνοντας ότι διεύρυνε το θεσμικό ρόλο του κοινοβουλίου, ανέδειξε τη θεσμική αποστολή της Βουλής με την κοινοβουλευτική διπλωματία. «Βαθύτατα πολιτική προσωπικότητα, ο Δημήτρης Σιούφας στήριξε την πολιτική του δράση σε δύο πυλώνες: στους πολίτες και τους θεσμούς του πολιτεύματος. Στον Δημήτρη Σιούφα ανήκει η πρωτοβουλία για τον Συνήγορο του Καταναλωτή», επισήμανε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Ο Δημήτρης Σιούφας πολιτεύθηκε σε ιδιαίτερα πολωμένες περιόδους. Παρά τα πάθη όμως διέθετε την πολιτική ωριμότητα, να μην μετατρέψει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις σε προσωπικές διενέξεις. Αντίθετα εργάστηκε συστηματικά για τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων, για τη δημιουργία όρων που ευνοούσαν τη συνεννόηση και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων».

«Η πολιτική του Δημήτρη Σιούφα, ιδιαίτερα για τα ασφαλιστικά ταμεία υπήρξε σωτήρια», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κρεμαστινός και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έλαβε τότε ήταν απαραίτητα για την επιβίωση των ταμείων μέχρι και την περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Ο Δημήτρης Σιούφας σεμνός και απέριττος, υπήρξε άνθρωπος της ουσίας, όχι άνθρωπος του σόου. Υπήρξε άνθρωπος του μέτρου και όχι της υπερβολής. Από τα υπουργεία που υπηρέτησε ως υπουργός αλλά και ως πρόεδρος της Βουλής, επέδειξε σοφία και σωφροσύνη», τόνισε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

«Στη διάρκεια της πολύχρονης πολιτικής διαδρομής του, ο Δημήτρης Σιούφας αναδείχθηκε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος του, από διάφορες θέσεις. Ήταν χαρακτηριστικός ο τρόπος που αντιμετώπιζε την πολιτική αντιπαράθεση και μέσα και έξω από τη Βουλή. ‘Ακουγε τους συνομιλητές του και υπερασπιζόταν τις απόψεις του με επιχειρήματα» ανέφερε ο σντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. «Την περίοδο 2007-2009 που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής, χρειάστηκε να χειριστεί δύσκολα ζητήματα. Χειρίστηκε αυτές τις υποθέσεις αποφεύγοντας τακτικισμούς και αιφνιδιασμούς, τόσο κατά τη νομοθετική διαδικασία όσο και στις άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Συνέβαλε να μην χάνεται, στο μέτρο του δυνατού, η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τον σεβασμό της Ένωσης Κεντρώων και του Βασίλη Λεβέντη για τον Δημήτρη Σιούφα, «έναν πολιτικό άνδρα που η πορεία του χαρακτηρίστηκε από τον σεβασμό», εξέφρασε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης. «Ο Δημήτρης Σιούφας υπήρξε άνθρωπος που σεβόταν και το μυρμήγκι και γι΄ αυτό είναι λογικό ο σεβασμός των Ελλήνων να συνοδεύει τη μνήμη και το όνομά του», είπε ο κ. Σαρίδης και επισήμανε ότι ο Δημήτρης Σιούφας δεν αποδέχθηκε ποτέ τις προσωπικές επιθέσεις και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

«Ο Δημήτρης Σιούφας υπηρέτησε με ζήλο τη μαχόμενη πολιτική. Ήταν υπέρμαχος της σύγχρονης δημοκρατικής πορείας της Ελλάδος, με έργα και όχι με λόγια. Ξεχώρισε για την πολιτική του οξυδέρκεια, τη ρητορική του ικανότητα. Επέδειξε μια δραστήρια και πάντα συνεπή παρουσία στη Βουλή και άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Βουλής», ανέφερε εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών, ο Δημήτρης Καμμένος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ