today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ρωσία: Νορβηγός καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία

Η ρωσική δικαιοσύνη επέβαλε την ποινή της 14ετούς καθείρξεως στον Νορβηγό  Φρόντε Μπεργκ, ο οποίος είχε συλληφθεί και παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία στην Ρωσία για λογαριασμό της νορβηγικής υπηρεσίας κατασκοπείας.
Η FSB με ανακοίνωση της ισχυρίσθηκε στο δικαστήριο ότι υπάρχουν όλα τα πειστήρια που αποδεικνύουν ότι ο Μπεργκ συνέλεγε απόρρητες κρατικές πληροφορίες.

Κατά την άποψη των ανακριτικών αρχών ο Μπεργκ  συγκέντρωνε απόρρητες πληροφορίες για τα πυρηνικά υποβρύχια του πολεμικού στόλου της Ρωσίας, για λογαριασμό της νορβηγικής υπηρεσίας κατασκοπείας.

Ο Μπεργκ είχε συλληφθεί την ώρα που παρελάμβανε μυστικές πληροφορίες από ένα Ρώσο που εργάζονταν σε μονάδα της αμυντικής βιομηχανίας και ενεργούσε υπό τον έλεγχο της FSB.

Ο ίδιος ο Μπεργκ  δεν αποδέχεται τις κατηγορίες. Ο δικηγόρος του Ιλιά Νόβικοφ δήλωσε ότι ο Μπεργκ μπορεί να χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία του, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχό0μενο της ανταλλαγής του με κάποιον Ρώσο κατάσκοπο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον Μπεργκ εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ