today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Χ. Δήμας: Στις ευρωεκλογές ο κόσμος να αποδοκιμάσει και την πολιτική της κυβέρνησης

«Είμαστε πολύ περήφανοι για το ευρωψηφοδέλτιό μας. Ο στόχος της ΝΔ είναι στις ευρωεκλογές να έχουμε μια καθαρή νίκη. Την ίδια στιγμή όμως, εκτός από μια καθαρή νίκη θέλουμε ο κόσμος να αποδοκιμάσει και την πολιτική της κυβέρνησης» τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ερωτηθείς εάν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα εξαρτηθεί ο χρόνος που θα “στηθούν” οι κάλπες των εθνικών εκλογών, ο κ. Δήμας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε μεγάλο βαθμό ναι. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι θα χάσει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ουσιαστικά αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει αυτή τη στιγμή είναι να διαχειριστεί καλύτερα την ήττα του. Πράγματι, θα ήθελε να εξαντλήσει τη θητεία του, ακόμα και το τελευταίο δευτερόλεπτο παραμονής στην εξουσία. Από εκεί και πέρα όμως αντιλαμβάνεται ότι αν η ήττα στις ευρωεκλογές είναι αρκετά μεγάλη, η περίοδος διακυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές θα είναι μη διαχειρίσιμη για τον ίδιο προσωπικά. Άρα ναι, εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει τις εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Έχει ακόμα όλα τα χαρτιά ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση, είτε οι εκλογές γίνουν τον Μάιο, είτε γίνουν τον Οκτώβριο, ή ενδιάμεσα, εμείς ως ΝΔ είμαστε πανέτοιμοι, είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τόσο τις ευρωεκλογές, όσο και τις εθνικές εκλογές και να αλλάξει η χώρα κατεύθυνση».

Όπως σημείωσε ο κ. Δήμας, «παρά το γεγονός ότι έχουμε σε λίγο καιρό τις ευρωεκλογές μπροστά μας, δυστυχώς ο δημόσιος διάλογος δεν έχει επικεντρωθεί καθόλου στα πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία τώρα απασχολούν όλους τους Ευρωπαίους».

«Έχουμε το ζήτημα του Brexit, όπου να σας πω ότι το Brexit θα επηρεάσει πάρα πολύ και την ελληνική οικονομία, ενδεικτικά σας λέω ότι τα χρήματα από την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική θα είναι λιγότερα για την Ελλάδα, άρα θα έχουμε λιγότερα χρήματα για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος που πρέπει να είναι μια προτεραιότητα οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης, έχουμε το θέμα της μετανάστευσης το οποίο παραμένει ανοιχτό διότι η συμφωνία Ελλάδας -ΕΕ- Τουρκίας όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σε ένα βαθμό προβληματική, έχουμε το θέμα της τραπεζικής ένωσης, έχουμε το θέμα της ασφάλειας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και αντί να συζητάμε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν όλους τους Ευρωπαίους, εμείς ασχολούμαστε με τη σκανδαλολογία. Αυτή η σκανδαλολογία, όπως καταλαβαίνετε όταν η κυβέρνηση δυσκολεύεται να μιλήσει για την οικονομία ή δυσκολεύεται να μιλήσει για τα εθνικά θέματα ή για τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας που για εμάς είναι στην κορυφή της ατζέντας, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία με τη σκανδαλολογία» υπογράμμισε ο κ. Δήμας.

Ερωτηθείς εάν είναι θετικό μήνυμα η προσπάθεια αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ, ο κ. Δήμας είπε πως «πρόωρη αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ θα έπρεπε να είχε γίνει το 2015. Ουσιαστικά αναφέρομαι στο πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα, τη σκληρή και περήφανη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη, η οποία μας οδήγησε στο τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο σε αυτή την κατάσταση όπου και υπερφορολογήθηκαν οι Έλληνες πολίτες και δανείστηκε η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να διογκωθεί το δημόσιο χρέος. Αν τέλος πάντων ξεφύγουμε από αυτή τη λογική και φτάσουμε στο 2019, ναι είναι ένα σημαντικό βήμα, ένα απαραίτητο βήμα, θα έπρεπε να έχει γίνει αρκετά νωρίτερα κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να είχαν αποκλιμακωθεί πολύ πιο γρήγορα οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου, να είχαμε βγει αρκετές περισσότερες φορές να δανειστούμε στις αγορές ειδικά με το δεκαετές ομόλογο, με αποτέλεσμα να είχαμε τη δυνατότητα να είχαμε αποπληρώσει το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένα θετικό βήμα, υπάρχουν πολλά βήματα όμως για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε σε ένα στοιχείο που, όπως είπε, το θεωρεί πολύ σημαντικό: «Αν δείτε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο, πόσα χρήματα χρωστάνε οι Έλληνες πολίτες στην εφορία, θα δείτε ότι έχουμε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ περίπου στα 105 δισ. Το 40% των 105 δισ. έχει δημιουργηθεί επί ημερών Τσίπρα – Καμμένου. Αν προσθέσουμε και τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι άλλα 35 δισ. (…) Αν βάλουμε και τις οφειλές προς τις τράπεζες πάμε σχεδόν στα 225 δισ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ιδιωτικό χρέος, τα χρήματα που χρωστούν στο δημόσιο και στις τράπεζες (…) Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, τότε δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ