today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Δ.Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα της Ευρώπης η επιτυχής ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες μας

«Μία από τις προτεραιότητες της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες, θα έλεγα ότι είναι η επιτυχής ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες μας», τόνισε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, στη συζήτηση της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (CoR) για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων. «Δυστυχώς, το θέμα αυτό συχνά παραμελείται, υποτιμάται ή και παρεξηγείται» συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας πως η σημερινή συνάντηση είχε αντικείμενο τη συζήτηση ενός από τα σημαντικότερα ζητήματα για το μέλλον και την ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «πώς να δημιουργήσουμε κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς».

«Θέλουμε ένα τμήμα της κοινωνίας μας να μην συμμετέχει ή να μην συνεισφέρει σε αυτή; Θέλουμε ένα μέρος της κοινωνίας μας να μην μιλάει τη γλώσσα, να μην μπορεί να επικοινωνήσει; Θέλουμε ένα μέρος της κοινωνίας μας να αισθάνεται αποκλεισμένο και αποξενωμένο; Τέλος, θέλουμε ένα μέρος της κοινωνίας μας να στραφεί εναντίον της ίδιας;» αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, για να δώσει ο ίδιος τις απαντήσεις: «Όποιος σκέφτεται με βάση την κοινή λογική και επενδύει στο καλό του κοινού μας μέλλοντος, θα απαντήσει όχι σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Για να το θέσουμε απλά: η επιτυχία της ένταξης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνοχή των κοινοτήτων μας και για την ευρωπαϊκή μας οικονομία. Ευτυχώς όσοι εργάζονται ή έχουν εργαστεί σε τοπικό επίπεδο γνωρίζουν και κατανοούν τη σημασία της επένδυσης σε αυτή την πρωτοβουλία».

«Ως τοπικές και περιφερειακές αρχές, διαδραματίζετε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία – ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος – Συμβάλετε στην επικοινωνία μεταξύ μεταναστών και τοπικών κοινοτήτων, εξασφαλίζοντας την κοινωνική ένταξη και την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία. Υποστηρίζετε την ένταξη των μεταναστών στην τοπική αγορά εργασίας. Προωθείτε την ένταξη μέσα από την εκπαίδευση και τη στέγαση χωρίς αποκλεισμούς».

Και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, η ένταξη δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Χρειάζεται χρόνος, και πολλές προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Η εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ μπορεί να εμπίπτει κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά εσείς διαδραματίζετε καθοριστικό ρόλο στην διεξαγωγή αυτού του έργου.

Παρά τις προκλήσεις, υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα τοπικών κοινοτήτων, όπου η επιτυχία της ένταξης είναι πραγματικότητα και όπου η διαφορετικότητα αποτελεί πλεονέκτημα. Πρέπει να προβάλουμε αυτά τα παραδείγματα και να δώσουμε στις πόλεις και τις περιφέρειες περισσότερο χώρο για να παρουσιάσουν τις επιτυχίες τους και να εκφράσουν τις ανάγκες τους.

Είμαι πεπεισμένος ότι η πρωτοβουλία “Πόλεις και Περιφέρειες για την Ένταξη” που προωθείται σήμερα μπορεί να προσφέρει αυτό το χώρο. Η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνει και ενισχύει το έργο που επιτελέσαμε σε επίπεδο ΕΕ τα τελευταία χρόνια για την οικοδόμηση ενός σταθερού και αμφίδρομου διαλόγου με τις πόλεις και τις τοπικές αρχές για την ένταξη.

Για την επιτυχή ένταξη χρειάζονται όχι μόνο λόγια αλλά και δράσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε ενεργά τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στις προσπάθειές τους για την ένταξη μέσω χρηματοδότησης σε όλους τους τομείς πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ.

Μεταξύ 2015 και 2017, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) συγχρηματοδότησε 4800 μέτρα για να υποστηρίξει την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών σε όλη την ΕΕ. Η χρηματοδότηση αυτή αφορά σε μετανάστες που την έχουν ανάγκη και βρίσκονται νόμιμα στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται για χρηματοδότηση που “αφαιρείται” από τους πολίτες της ΕΕ. Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τις κοινωνίες μας και τις οικονομίες μας να ευδοκιμήσουν, πρέπει να στηρίξουμε όλα τα μέλη των κοινωνιών αυτών.

Γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, ιδίως τις πιο μικρές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταστήσαμε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την ένταξη πιο εύκολη για τις τοπικές αρχές για το 2021-2027 – και ο λόγος που αυξήσαμε τη χρηματοδότηση αυτή.

Πιστεύω ότι τώρα που οι ροές παράτυπων αφίξεων καθώς και τα αιτήματα ασύλου μειώθηκαν σε επίπεδα που είδαμε πριν από την κρίση, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία. Να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ενσωμάτωση των ανθρώπων που βρίσκονται ήδη εδώ.

Η φωνή σας είναι καθοριστική και για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Η μετανάστευση και η ένταξη θα συζητηθούν έντονα ενόψει των ευρωεκλογών και ενδέχεται να δημιουργήσουν περαιτέρω πόλωση.

Έχουμε όλοι μας την ευθύνη να συνεχίσουμε το έργο προς μια Ευρώπη με συνοχή και χωρίς αποκλεισμούς προς όφελος όλων των πολιτών μας. Η φωνή σας είναι σημαντική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ