today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Τραμπ: Επιβάλει δασμούς 11 δις δολαρίων σε προϊόντα της Ε.Ε.

Την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων (9,75 δισ. ευρώ) ανακοίνωσεo πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόλαντ Τραμπ.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου βρίσκει ότι οι επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Airbus επηρέασαν αρνητικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα επιβάλουν τώρα δασμούς ύψους 11 δισ. Δολαρίων σε προϊόντα της ΕΕ! Η ΕΕ εκμεταλλεύθηκε τις ΗΠΑ στο εμπόριο για πολλά χρόνια. Αυτό σύντομα θα σταματήσει!» αναφέρει χαρακτηριστικά στο twitter ο αμερικανός πρόεδρος.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) έδωσαν στη δημοσιότητα έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση -από μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους ως τα γαλακτοκομικά- στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, ως αντίποινα για ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Ο προκαταρκτικός κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα προέλευσης ΕΕ, στα οποία ίσως επιβληθούν επιπλέον δασμοί εξαιτίας των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην Airbus που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαπίστωσε ότι έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Κατά την ίδια πηγή, οι ενισχύσεις αυτές υπολογίζεται ότι προκαλούν στις ΗΠΑ ζημίες ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε απολεσθείσες εμπορικές συναλλαγές σε ετήσια βάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ