today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Χ.Ακάρ: Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε στρατιωτική εκδήλωσε δήλωσε εκ νέου ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια στις θάλασσες, ενώ αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην αποκαλούμενη “Γαλάζια Πατρίδα”, προειδοποιώντας τις γείτονες χώρες να αποφεύγουν προκλήσεις.

«Κανένας να μη σηκωθεί να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας στην προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας που απορρέει από τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες και την ιστορία. Σε αυτό το θέμα είμαστε απολύτως αποφασισμένοι, έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας και κανένας να μην αμφιβάλλει ότι δεν θα κάνουμε -παρά την καλή μας πρόθεση- ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιό μας ή ότι δεν θα απαντήσουμε», ανέφερε ο κ. Ακάρ.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο και διενεργεί συνομιλίες και επαφές με τους γείτονές της, ωστόσο είναι παράλληλα έτοιμη να δώσει και την απαραίτητη απάντηση σε περίπτωση πρόκλησης.

«Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα οι επαφές μας. Και τις επόμενες ημέρες αναμένουμε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στις επιτροπές. Ελπίζουμε και επιθυμούμε σε αυτές τις συνομιλίες να επιδείξουμε προσπάθεια επίλυσης όλων των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο και μέθοδο και μακάρι να τα λύσουμε. Αυτή είναι η επιθυμία μας. Αλλά κανένας να μην συμπεριφερθεί εγωιστικά ή οπορτουνιστικά απέναντι στην καλή μας πρόθεση, στην προσπάθειά μας για ειρήνη και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων μας», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε, τέλος, ότι «κανείς να μην τρέχει πίσω από προβοκάτσιες ή προκλήσεις. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι σε οποιαδήποτε κίνηση γίνει, εμείς δεν θα την αφήσουμε χωρίς απάντηση. Για την ειρήνη και για τις σχέσεις καλής γειτονίας είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουν όλοι αυτό το στοιχείο. Εμείς δίνουμε σημασία και αναμένουμε όλες οι πλευρές να δώσουν σημασία σε αυτό το θέμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ