today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

«Όπλο»… οι γείτονες, στον «πόλεμο» ξενοδόχων-Airbnb

Θέματα ασφάλειας και ευταξίας των πολυκατοικιών, όπου υπάρχουν διαμερίσματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, ανακινούνται με γοργό ρυθμό από τους ξενοδόχους της χώρας, στο πλαίσιο του …πολέμου, που όλο και σκληραίνει, έναντι του airbnb.
Στον απόηχο του συνεδρίου Prodexpo για το real estate, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας την ιλιγγιώδη άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ξενοδοχειακές πηγές φροντίζουν να υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία, ότι ο κανονισμός κάθε πολυκατοικίας, είναι αυτός που καθορίζει την δυνατότητα, ή μη, κάθε ιδιοκτήτη διαμερίσματος να διαθέσει το διαμέρισμά του για βραχυχρόνια μίσθωση, αντλώντας έτσι εισόδημα από τη μετατροπή του σε τουριστικό κατάλυμα.

του Βαγγέλη Μωυσή

Εκτιμάται ότι στη Θεσσαλονίκη διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση περισσότερα από 2.500 διαμερίσματα. Το φαινόμενο αυτό, έχει τρία άμεσα αποτελέσματα.
1ον) Στερεί διαθέσιμα διαμερίσματα (και χαμηλότερα ενοίκια λόγω του γνωστού κανόνα προσφοράς-ζήτησης) από εκείνους που αναζητούν διαμερίσματα για μακροχρόνια ενοικίαση, είτε ως κατοικίες, είτε για επαγγελματική στέγη.
2ον) Στερεί εργασιακό αντικείμενο από τους μεσίτες, τουλάχιστον εκείνους πουν δεν είναι πρόθυμοι να μετατραπούν σε …τουριστικούς πράκτορες, αναζητώντας πελάτες μετά ποσοστού, για διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
3ον) Έχει δημιουργήσει έναν έξτρα και μάλιστα έντονο ανταγωνισμό στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, αφού 2.500 διαμερίσματα σε βραχυχρόνια μίσθωση, συνεπάγονται… 6.000-8.000 κλίνες, διαθέσιμες σε χαμηλότερες τιμές στους επισκέπτες της πόλης, όταν το σύνολο των επίσημων ξενοδοχειακών κλινών στο νομό Θεσσαλονίκης είναι περίπου 15.000!

Στόχος των ξενοδόχων, είναι να θυμίσουν στους… γείτονες των ιδιοκτητών που εκμεταλλεύονται τα διαμερίσματά τους μέσω της πλατφόρμας airbnb, ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή – εφόσον η πολυκατοικία διαθέτει κανονισμό – να βάλουν φρένο στην τακτική είσοδο… αγνώστων στην πολυκατοικία ανά πάσα ώρα και στιγμή και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιόδους αιχμής, κατά τις οποίες οι περισσότεροι πιθανότατα… θα λείπουν από την πολυκατοικία (το πιάσατε το υπονοούμενο ε;).
Στο δε επιχείρημα, ότι οι χρήστες του airbnb είναι καταγεγραμμένοι μέσα στην ίδια την πλατφόρμα, η απάντηση είναι… πως κάποιος που είναι νόμιμα σε έναν χώρο, δεν έχει σε καμία περίπτωση την ανάγκη να αποδείξει πως ήταν κάπου αλλού!

Και βέβαια, για τα θέματα της ευταξίας, παραπέμπουν και σε πρόσφατη δικαστική απόφαση, που υποχρέωσε ιδιοκτήτρια παραθεριστικής κατοικίας –η οποία όμως βρίσκεται εντός συγκροτήματος κατοικιών με κοινόχρηστους χώρους- να διακόψει τη διάθεση του διαμερίσματος για βραχυχρόνια μίσθωση, μετά την προσφυγή των γειτόνων που κατήγγειλαν τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι πελάτες της ιδιοκτήτριας, σε ζητήματα καθαριότητας, διατάραξης κοινής ησυχίας, συμπεριφορών έναντι των γειτόνων, κλπ.

Έτσι, με κάθε ευκαιρία οι ξενοδόχοι θυμίζουν ότι η δημιουργία επαγγελματικού χώρου (και ως τέτοια λογίζεται ένα διαμέρισμα που μετατρέπεται σε τουριστικό κατάλυμα) εξαρτάται αποκλειστικά από τον εκάστοτε κανονισμό της πολυκατοικίας. Πιο συγκεκριμένα, ο κανονισμός που έχει συνταχθεί για κάθε πολυκατοικία από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, ορίζει αν επιτρέπεται ή όχι να ενταχθούν διαμερίσματα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb καθώς αυτός ο κανονισμός δεσμεύει όλους τους ιδιοκτήτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ