today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία για τους S-400: Αποφασίστε αν θα είστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ

“Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει” αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις “παράτολμες αποφάσεις της”, όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, προειδοποίησε απόψε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση “της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία”, όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, ο Πενς, ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Μόσχα.

“Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;” διερωτήθηκε.

Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ “αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας”.

Τουρκία: Οι ΗΠΑ να επιλέξουν συμμαχία ή τρομοκρατία

Η Άγκυρα απάντησε άμεσα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς που κάλεσε νωρίτερα την Τουρκία “να επιλέξει” αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, εντείνοντας τις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για να μην προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανήρτησε στο Twitter: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα διακινδυνεύσουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ εναντίον των εχθρών του;” έγραψε ο Οκτάι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ