today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Τα διεθνή ΜΜΕ για την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια

Πρώτη είδηση στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του BBC είναι η «ιστορική», όπως την χαρακτηρίζει, επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια.

«Για πρώτη φορά από την ανεξαρτητοποίηση του βόρειου γείτονα της Ελλάδας, ένας Έλληνας ηγέτης επισκέπτεται την προσφάτως μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία. Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε μια συμφωνία τον Ιανουάριο για να τερματισμό της τριακονταετούς διένεξης για την ονομασία και οι δύο χώρες τώρα προσπαθούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους», αναφέρει το BBC.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι, επίσης, πριν από την επίσκεψή του, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη σε ΜΜΕ των Σκοπίων στην οποία αναγνώρισε ότι «μια σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών ανησυχούσε και εξακολουθεί να ανησυχεί για αυτό το ζήτημα».

Επιπλέον επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, το 73% των ερωτηθέντων Ελλήνων “μάλλον διαφωνεί” με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph γράφει πως «ιστορική επίσκεψη στην άρτι μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτώντας τον τερματισμό της πολυετούς αντιπαράθεσης των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας. Τώρα οι δύο γείτονες διακηρύττουν την πρόθεσή τους να τονώσουν τους μεταξύ τους οικονομικούς δεσμούς -με τον Ελληνα πρωθυπουργό να συνοδεύεται στην επίσκεψή του από δέκα υπουργούς και περισσότερους από 120 κορυφαίους επιχειρηματίες. Για ιστορική επίσκεψη έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού είναι σοβαρό προβληματισμένο σχετικά με τη συμφωνία. Δυσαρέσκεια είναι αντιληπτή και στα Σκόπια εκ μέρους όσων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ονομασίας της χώρας συνιστά σημαντική παραχώρηση προς την Ελλάδα και ότι ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ μπορεί ποτέ να μην επιτευχθεί. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές, καθώς η διάθεση πολλών κρατών μελών της ΕΕ για διεύρυνση συρρικνώνεται, ιδίως αυτή της Γαλλίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ