today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Κ. Μπάρκας: Η οικονομία και η εργασία περνούν σε άλλο επίπεδο

«Η μείωση της ανεργίας κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, το γεγονός ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, όλα τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας μας περνάει σε ένα άλλο επίπεδο, όπως και η εργασία», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μπάρκας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm».

«Όλα τα στοιχεία πλέον δείχνουν ότι η χώρα μας, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας και της εύρεσης εργασίας στους νέους και τις νέες, πάει από το καλό στο καλύτερο και νομίζω ότι και τα επόμενα βήματα και οι επόμενες παρεμβάσεις, που θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, που λέγεται ανεργία», ανέφερε ο υφυπουργός.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητά της στον τομέα της Εργασίας και για το ύψος των μισθών σήμερα ο κ. Μπάρκας είπε: «Η ΝΔ ψήφισε τη ρύθμιση για τον υποκατώτατο μισθό. Όσοι λένε πράγματα δημόσια θα πρέπει να σκέφτονται και τι έχουν κάνει αυτοί. Η ΝΔ φέρει ευθύνη για την εκτόξευση της ανεργίας στο 27%, ήταν η κυβέρνησή της και ο κ. Βρούτσης υπουργός, όταν η ανεργία στους νέους και νέες της χώρας έως 29 χρονών είχε φτάσει στο 60%». Εκτίμησε, δε, ότι τα στελέχη της ΝΔ, όταν μιλούν για την ανάγκη δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, προσπαθούν «να κρυφτούν πίσω από τις δικές τους αμαρτίες -πίσω από τα πράγματα που αυτοί έπραξαν τα προηγούμενα χρόνια- και να δημιουργήσουν ένα νέο αφήγημα». «Προφανώς κι εμείς υπερασπιζόμαστε τις μόνιμες θέσεις εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό και αυξάνουμε τις κλαδικές συμβάσεις, αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, ακυρώνουμε τον υποκατώτατο, κάνουμε μια σειρά παρεμβάσεων, ώστε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στη χώρα μας», εξήγησε.

Σχετικά με τη Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας επισήμανε ότι «εμείς δεν προσπαθούμε να ακυρώσουμε τον ρόλο του, ούτε προσπαθούμε να απολύσουμε τους εργαζόμενους του ΣΕΠΕ», αλλά «αναβαθμίζουμε τον ρόλο του ΣΕΠΕ, προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο και αποδοτικότερο, έλεγχοι γίνονται, γι’ αυτό και τονώσαμε το Σώμα με νέους υπαλλήλους», ενώ «οι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά εργασίας δείχνουν ότι πλέον και οι εργοδότες αντιλαμβάνονται και σέβονται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας».

Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία του Τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ ότι με παρέμβαση της κυβέρνησης στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο διεγράφησαν χιλιάδες αιτήσεις συντάξεων με σκοπό να φανεί ότι υπήρξε μείωση του αποθέματος των εκκρεμών υποθέσεων συνταξιοδότησης, ο κ. Μπάρκας απάντησε: «Το λέει για τρίτη φορά και τις προηγούμενες δύο δεν το απέδειξε. Ο καθένας πρέπει να σκέφτεται το βάρος των δηλώσεών του. Εμείς δεν κάναμε παρεμβάσεις στο σύστημα των συντάξεων, εμείς προσπαθούμε να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό, να αποδίδονται γρηγορότερα οι συντάξεις […] Ο κ. Βρούτσης πρέπει να αποδείξει αυτό που λέει».

Αναφορικά με την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη ανάπτυξης για το τρέχον έτος, ο υφυπουργός παρατήρησε: «Ο κ. Στουρνάρας είναι οπαδός του δόγματος, που έλεγε ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα έλθει μόνο εάν έχουμε κακές εργασιακές σχέσεις, εάν οι εργαζόμενοι στη χώρα πληρώνονται με 250-350 ευρώ, ήταν οπαδός της θεωρίας ότι για να γίνουμε ανταγωνιστικοί πρέπει να έχουμε φτηνό εργατικό δυναμικό, κάτι που δεν αποδείχθηκε, αυτό το αφήγημα έχει καταρρεύσει. Ο κ. Στουρνάρας δε σέβεται το ρόλο του ως Κεντρικού Τραπεζίτη στη χώρα μας, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτική πρακτική. Ο κ. Στουρνάρας έχει πέσει πάρα πολλές φορές έξω στις προβλέψεις του […] Θα πρέπει να σεβαστεί και ο ίδιος τον ρόλο του, να κάνει τη δουλειά του και νομίζω ότι ο πολιτικός ρόλος, ο οποίος του δόθηκε τελείωσε, αυτός του δόθηκε με άλλη κυβέρνηση, πλέον πρέπει να σέβεται τον ρόλο του ως κεντρικού τραπεζίτη».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μπάρκας είπε ότι «είναι ιστορικής σημασίας» και ότι «πλέον η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τις σχέσεις των δύο χωρών σε άλλο επίπεδο» και «η εμπέδωση του πρωταγωνιστικού ρόλου που μπορεί να παίξει η χώρα μας στον χώρο των Βαλκανίων ανοίγει με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα σήμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ