today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

ΗΠΑ: Ο Μιτς Μακόνελ αντίπαλος της Νάνσι Πελόζι στην Γερουσία

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων θέλουν να υπερηφανευτούν για τα όσα κάνουν με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχουν στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

Ωστόσο, το ουσιαστικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των νομοθετημάτων τους, καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ σχολιάζει το “Politico.”

Από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, μέχρι την προώθηση ενός φιλόδοξου προγράμματος για την ασφαλή κατοχή όπλων, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις σε ζητήματα διεξαγωγής ψηφοφοριών, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, αλλά και οι Δημοκρατικοί που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά, προχωρούν άμεσα στην υλοποίηση των προεκλογικών τους υποσχέσεων.

Οι υποσχέσεις αυτές, τους εξασφάλισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την δρομολόγηση εξελίξεων, εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την άλλη μεριά, οι πρωτοβουλίες τους, μπορούν να φτάσουν μόνο στην διεξαγωγή ψηφοφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και να μείνουν εκεί, ενώ το γεγονός αυτό, καλλιεργεί μία εκνευριστική πολιτική δυναμική μεταξύ των Δημοκρατικών που είναι μέλη στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

“Δεν είμαι σίγουρος ότι κάτι από αυτά που κάνουμε θα φτάσει στην ολομέλεια της Γερουσίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα,” δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Τζον Γιάρμουθ.

Από την πλευρά του, ο Μακόνελ είναι αντιμέτωπος με την πρόκληση της δικής του επανεκλογής το 2020, υπερασπιζόμενος τους Ρεπουμπλικάνους που επιδιώκουν επίσης να επανεκλεγούν, ενώ ο ίδιος δεν έχει καμία διάθεση να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς για την προώθηση της εσωτερικής τους ατζέντας, κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές.

Σε πολιτικό επίπεδο, η αρνητική στάση του Μακόνελ θα στερήσει από τους Δημοκρατικούς την αποτελεσματική προώθηση μιας σειράς νομοθετημάτων που άπτονται της πολιτικής τους ατζέντας και τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και να προωθήσουν προεκλογικά.

Από την άλλη μεριά, η τακτική αυτή του Μακόνελ προστατεύει τους υποψήφιους για επανεκλογή Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που βρίσκονται (πολιτικά) σε δύσκολη θέση, από το να εκτεθούν σε μία σειρά από ψηφοφορίες, που θα μπορούσαν να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις υποψηφιότητες τους.

Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να προστατέψουν πολιτικά και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από το ενδεχόμενο πρόκλησης νέων πολιτικών αντιπαραθέσεων μέσα στην επόμενη διετία, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην άσκηση προεδρικών βέτο, οξύνοντας ακόμη περισσότερο το προεκλογικό κλίμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν δηλώνει χαρακτηριστικά για την πολιτική στάση των συναδέλφων του στην Γερουσία: “Είμαστε το τείχος προστασίας.”

“Για το μεγαλύτερο μέρος [των νομοθετικών ζητημάτων που προωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων] είναι εύκολο για τους Ρεπουμπλικάνους στην Γερουσία να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους,” σύμφωνα με την άποψη του Τζον Θουν που είναι ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

“Νομίζουμε ότι πολλές από αυτές τις ιδέες που προωθούνται εκεί [στην Βουλή των Αντιπροσώπων] είναι τρελές. Δεν βλέπω κάποιους από τους συναδέλφους μας να έχουν πρόβλημα εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους, σε σχέση με την πολιτική ατζέντα που προωθούν,” τόνισε ο ίδιος.

Το μπλοκάρισμα του νομοθετικού έργου στο Κογκρέσο, μέσω της πολιτικής διαφοροποίησης των προτεραιοτήτων μεταξύ του Λευκού Οίκου και του εκάστοτε αντιπολιτευτικού κόμματος, αποτελεί μία μακρά πολιτική παράδοση στην Ουάσινγκτον.

Η σημερινή κατάσταση προκαλεί εκνευρισμό στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς θέλουν να διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020, αλλά και να δείξουν στους ψηφοφόρους τις δυνατότητές τους, στην περίπτωση που το Δημοκρατικό Κόμμα, αναλάβει ρόλο άσκησης της εξουσίας από τις επόμενες εκλογές.

Οι εξελίξεις δρομολογούν μία σκληρή πολιτική πραγματικότητα για τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που εξασφάλισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ στην συνέχεια, διαπίστωσαν ότι η πολιτική τους ατζέντα “πάγωσε” για αρκετές εβδομάδες, μέχρι την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου γύρω από την κατασκευή του τείχους ασφάλειας στα σύνορα με το Μεξικό, που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ.

Όταν η Πελόζι και οι συνεργάτες της κατάφεραν να προωθήσουν ουσιαστικά ζητήματα της πολιτικής τους ατζέντας, μεταξύ αυτών, ο προληπτικός έλεγχος στοιχείων πριν την αγορά όπλων, αλλά κι ένα νομοθετικό πακέτο κατά της διαφθοράς, βρέθηκαν αντιμέτωποι με εσωτερικές διαμάχες της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, αλλά και διαδικαστικά προβλήματα.

Σήμερα, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων με περισσότερα από 60 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά, συνειδητοποιούν ότι: οι νομοθετικές τους προσπάθειες δεν έχουν νόημα, για όσο χρονικό διάστημα οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας και του Λευκού Οίκου.

“Τώρα δεν κάνουμε τίποτα. Η λειτουργία της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας συνδυάζονται,” δήλωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Μαξ Ρόουζ που έχει εκλεγεί για πρώτη φορά. “Έχω εκνευριστεί με τη δειλία του Μιτς Μακόνελ με την απροθυμία και την αποτυχία του να προωθεί νομοσχέδια στην ολομέλεια,” δήλωσε ο ίδιος.

Οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία, γνωρίζουν την τακτική αυτή καλά, καθώς έχουν δει τον Μακόνελ να καταστέλλει την πολιτική ατζέντα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και θυμούνται την στάση του, απέναντι στην πρόταση διορισμού δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2016.

“Θα ενεργήσει όπως και στην περίπτωση του Μέρικ Γκάρλαντ,” δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Ντικ Ντάρμπιν κάνοντας αναφορά στην στάση του Μακόνελ, απέναντι στην πολιτική ατζέντα που προωθούν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την μεριά του, ο Μακόνελ δεν είναι συνολικά αρνητικός στην προώθηση προοδευτικών προτάσεων στην ολομέλεια της Γερουσίας, όταν διαισθανθεί πολιτικό όφελος για τους Ρεπουμπλικάνους.

Με δεδομένη την διαίρεση των Δημοκρατικών στην πρόταση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής (Green New Deal) ο ίδιος προώθησε το μέτρο, στην ολομέλεια την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι, 43 Δημοκρατικοί στην Γερουσία δήλωσαν παρών, μορφοποιώντας ένα άβολα πολιτικό αποτέλεσμα για αρκετούς Δημοκρατικούς εντός του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, που έχουν και βλέψεις για την διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία μπορούν να πιέσουν για την διεξαγωγή ψηφοφορίας σχετικά με το πρόγραμμα υγείας (Medicare for All) που προωθούν οι Δημοκρατικοί ή να κρατήσουν την σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στους εννέα δικαστές, προσπαθώντας να διχάσουν περισσότερο τους Δημοκρατικούς.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, δηλώνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις πως η τακτική του να ψηφίζουν “παρών” φαίνεται να είναι ο καλύτερος τρόπος, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την τακτική πολιτικής παγίδευσης τους, που εφαρμόζει ο Μακόνελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ