today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεχάσουμε – Γράφει ο Δημήτρης Τσιόδρας

Συνήθως οι κυβερνήσεις που φθάνουν στο τέλος της θητείας τους, επιχειρούν να προβάλουν τα πεπραγμένα τους Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, επιδιώκει να ξεχαστεί το παρελθόν της διακυβέρνησης της. Προσπαθεί να κριθεί όχι με βάση όσα έγιναν την προηγούμενη 4ετία αλλά με βάση την πλευρά που βρισκόταν ο παππούς του καθενός την περίοδο του εμφυλίου ή με συνθήματα περι νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, λες και ο Αλ.Τσίπρας δεν κυβέρνησε επι 4 χρόνια έχοντας αγκαλιά τον Π.Καμμένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστρέφεται γεγονότα και αριθμούς. Από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων κρατάει αυτές που θέλει, αλλά αγνοεί πλήρως εκείνες που μιλούν για το κόστος της διακυβέρνησής του το οποίο σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κ.Ρέγκλινγκ ήταν 100 δισεκατομμύρια, ενω σύμφωνα με το επικεφαλής του Euroworking Group Τ.Βίζερ ήταν διπλάσιο.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι έξι πρώτοι μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στέρησαν τη χώρα από 7,5 μονάδες αύξησης του ΑΕΠ (μέχρι και το φθινόπωρο του 2014 η Κομισιόν και το ΔΝΤ προέβλεπαν ρυθμούς ανάπτυξης 2,9% για το 2015 και 3,7% για το 2016 αλλά τελικά το 2015 είχαμε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% και στασιμότητα το 2016) , δεύτερον, επιβάρυναν το ελληνικό Δημόσιο με 18 δισ. ζημιές από τις τράπεζες οι οποίες ξεπουλήθηκαν αντί “πινακίου φακής” τρίτον, πρόσθεσαν στο δημόσιο χρέος 40 δισ και τέταρτον ως συνέπεια των παραπάνω επιλογών το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, αυξήθηκε από το 2015 ως το 2018 κατά 40 δισ (έφθασε από τα 183 δις στα 223 δις ευρώ).
Πως αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την παταγώδη αποτυχία των επιλογών του και το κόστος τους; Επιδιώκει να το ξεχάσουμε. Υποβαθμίζει το σφάλμα (διανοητικός όρος) σε «αυταπάτη» (ψυχολογικός όρος) ή σαν περίπου ατύχημα. Αρνείται το κόστος των 80, 100 ή 200 δισεκατομμυρίων, αλλά δεν αναφέρει τη δική του εκτίμηση, ενώ ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη.Το ακόμη χειρότερο είναι ότι προσπαθεί να παρουσιάσει το μεγάλο λάθος ως «ενάρετη προσπάθεια», την οποία αυτός κατέβαλε, ενώ οι άλλοι δεν τολμούσαν! Η ανοησία προβάλλεται ως τόλμη.

Οι πολίτες δεν επιτρέπεται, στην απόφαση για την ψήφο τους, να μη λάβουν υπόψη τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Τσίπρα και την τεράστια ζημιά που υπέστη η χώρα. Ο ισχυρισμός ότι το ζήτημα κρίθηκε στις δεύτερες εκλογές του 2015 και επομένως δεν πρέπει να συζητάμε γι αυτό είναι επίσης προσπάθεια αποφυγής ευθυνών. Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Τσίπρα δεν παραγράφεται με εκλογές, γιατί είναι εδώ παρούσα, αφού συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομικής κακοδαιμονίας της χώρας. Και γι΄ αυτή (κι όχι μόνο), πρέπει να τιμωρηθεί σκληρά.

*Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι δημοσιογράφος, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ