today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Ο Ιντιάνα Τζόουνς των έργων τέχνης εντόπισε κλεμμένο Πικάσο

Ένας Ολλανδός ντετέκτιβ έργων τέχνης, γνωστότερος ανά τον κόσμο ως ο «Ιντιάνα Τζόουνς των έργων τέχνης», “χτύπησε” και πάλι και αυτή τη φορά εντόπισε έναν πίνακα του Πικάσο αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος είχε κλαπεί από τη θαλαμηγό ενός Σαουδάραβα σεΐχη στη Γαλλική Ριβιέρα το 1999.

Ο Άρθουρ Μπραντ είπε ότι επέστρεψε το αριστούργημα του 1938 με τίτλο “Πορτραίτο της Ντόρα Μάαρ”, γνωστό και ως “Γυναικείο Μπούστο” (Ντόρα Μάαρ), σε μια ασφαλιστική εταιρεία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η ανακάλυψη αυτού του σπάνιου πορτραίτου της Μάαρ, μιας από τις ερωμένες του Πικάσο με μεγάλη επιρροή πάνω του, είναι το επιστέγασμα μιας τετραετούς έρευνας σχετικά με την κλοπή στην πολυτελή θαλαμηγό Coral Island, όταν βρισκόταν αγκυροβολημένη στην Αντίμπ, στο θέρετρο αυτό της Γαλλικής Ριβιέρας.

Δύο δεκαετίες μετά την κλοπή και χωρίς καμία πληροφορία για την τύχη του έργου, η γαλλική αστυνομία έφτασε σε αδιέξοδο και το πορτραίτο, το οποίο κάποτε κοσμούσε το σπίτι του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου –μέχρι τον θάνατό του το 1973– θεωρήθηκε ότι χάθηκε για πάντα.

Αλλά έπειτα από αναζήτηση τεσσάρων ετών, η οποία οδήγησε στον ολλανδικό υπόκοσμο, δύο μεσάζοντες εμφανίστηκαν πριν από δέκα μέρες στο σπίτι του Μπραντ στο Άμστερνταμ με το κλεμμένο έργο.

“Είχαν τον Πικάσο, που σήμερα εκτιμάται στα 25 εκατ. ευρώ, τυλιγμένο με κόλλες χαρτί μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών”, είπε ο Μπραντ στο AFP.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ