today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ευρωζώνη: Υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν σήμερα, με τις αποδόσεις των γερμανικών τίτλων να φλερτάρουν με τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη του 2016, καθώς η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν προβλέπει πλέον καμία αύξηση επιτοκίων φέτος λόγω των ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας.

Μετά από μία διήμερη συνεδρίαση, η Fed ανακοίνωσε επίσης χθες βράδυ ότι θα τερματίσει τον Σεπτέμβριο τη σταθερή μείωση του ισολογισμού της. Οι ειδήσεις αυτές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου από τις 3 Ιανουαρίου. Υποχώρησαν σήμερα σε νέο χαμηλό επίπεδο 14 μηνών, περί το 2,51%, δίνοντας τον τόνο για τη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 0,048%, στα χαμηλά επίπεδα δύο ετών και πλέον που είχε υποχωρήσει νωρίτερα τον Μάρτιο.

«Αυτό που έκανε η Fed, βάζοντας στο ράφι τα στοιχήματα για αυξήσεις επιτοκίων φέτος και τερματίζοντας τη μείωση του ισολογισμού της, κινήθηκε πέρα από αυτό που πολλοί περίμεναν», δήλωσε αναλυτής επιτοκίων της KBC, προσθέτοντας: «Όλο και περισσότεροι επενδυτές θα εκλάβουν αυτό ως σήμα ότι τελείωσε ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Οι αποδόσεις άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν, επίσης, 2-3 μονάδες βάσης σήμερα. Ωστόσο, η μείωσή τους ήταν λιγότερο έντονη σε σχέση με αυτή της αγοράς κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, δεδομένων των μεγάλων μεταβολών των πρώτων μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) νωρίτερα τον Μάρτιο. Οι αποδόσεις των γερμανικών και των γαλλικών 10ετών τίτλων έχουν μειωθεί περίπου 13 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα και οι αναλυτές δεν αποκλείουν μία υποχώρηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων γερμανικών τίτλων κάτω από το μηδέν. Η ΕΚΤ αιφνιδίασε τις αγορές στις 7 Μαρτίου με μία απρόσμενη χαλάρωση της πολιτικής της κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της – μεταθέτοντας τον χρόνο που προβλέπει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια και ανακοινώνοντας έναν νέο γύρο φθηνών δανείων στις τράπεζες, νωρίτερα από ότι περίμεναν πολλοί αναλυτές. Η Fed ανακοίνωσε, επίσης, μία πιο χαλαρή από το αναμενόμενο πολιτική, σύμφωνα με αναλυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ