today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα από 2 έως 10 Απριλίου

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου γιορτάζει τα 20α του γενέθλια, και προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η γαλλική και γαλλόφωνη κινηματογραφική παραγωγή, και να γνωρίσει εκπροσώπους της 7ης τέχνης που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να μοιραστούν τις δημιουργίες τους.

Η φετινή επετειακή διοργάνωση που είναι αφιερωμένη στη σχέση του αρώματος και του κινηματογράφου, φιλοξενεί συνολικά 46 ταινίες σε όλες τις ενότητες της («Διαγωνιστικό Τμήμα», «Πανόραμα», «Άρωμα και Κινηματογράφος», «Ειδικές προβολές», «Λευκή Κάρτα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών») και θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 10 Απριλίου στην Αθήνα (στους κινηματογράφους Δαναός και Άστορ και στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος) και από 11 έως 17 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ για πρώτη φορά στα 20 χρόνια το φεστιβάλ θα παρουσιαστεί και στην Κύπρο.

«Από το 2000 ως σήμερα, αυτό το φεστιβάλ που έχει βρει τη θέση του στην καρδιά των Ελλήνων σινεφίλ, ανανεώνεται διαρκώς και ενθαρρύνει τις ανταλλαγές και τις συνεργασίες ανάμεσα σε όλους τους κλάδους και τους φορείς του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου. Ενώ με τη σταθερή υποστήριξη της Unifrance, εξακολουθεί επίσης να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών από τους Έλληνες διανομείς» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Μικαέλ Οσάν επισημαίνοντας πως όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ αντιμετώπισε αναρίθμητες προκλήσεις αλλά κατάφερε να διατηρήσει όλο το δυναμισμό και τη νεανική ματιά του.

Σχετικά με τη φετινή 20ή έκδοση, ο κ. Οσάν τόνισε πως περιλαμβάνει εκπλήξεις και νέες συνεργασίες. «Προσεγγίζουμε τον εορταστικό χαρακτήρα μέσα από τη λεπτότητα των αισθήσεων, με μια θεματική κατηγορία αφιερωμένη στο άρωμα, με ειδικά επιλεγμένες ταινίες, αλλά και με εργαστήρια για τους μικρούς μας φίλους, οργανωμένα από την ομάδα του Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας», πρόσθεσε.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της γαλλοφωνίας. Μέσα από επτά ταινίες, το Βέλγιο, η Ελβετία, ο Καναδάς, ο Λίβανος, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Τσέχικη Δημοκρατία, η Ελβετία και η Τυνησία, προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει εννέα ταινίες, μεταξύ των οποίων και την ταινία έναρξης «En libert?!» («Το πρόβλημά μου είσαι εσύ») του Pierre Salvadori, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα δύο βραβεία της διοργάνωσης (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Βραβείο Κοινού).

Η κριτική επιτροπή που θα δώσει το ένα από τα δύο βραβεία αποτελείται από τους: David Foenkinos (Γάλλος συγγραφέας, δραματουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης), Ελένη Ράντου (ηθοποιός), Μαριάννα Κάλμπαρη (σκηνοθέτις και ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν), Λουκάς Κατσίκας (καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival) και Σύλλας Τζουμέρκας (σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός).

Η θεματική ενότητα της 20ης διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στο άρωμα. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν πέντε κλασσικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης, ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικό. Τα εγκαίνια της θεματικής ενότητας θα γίνουν με ένα masterclass στις 3 Απριλίου με τίτλο «’Αρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα» που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδικός στο άρωμα Εlisabeth de Feydeau.

Εργαστήρια κινηματογράφου «Ο έξυπνος θεατής», για παιδιά από 6 ετών

Σε συνεργασία με το «Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας» που έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Δεκέμβριο, η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει εργαστήρια κινηματογράφου με τίτλο «Ο έξυπνος θεατής», για παιδιά από 6 ετών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα προβληθεί την Κυριακή 7 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, μια σειρά επεισοδίων του «Ernest et C?lestine», των οποίων οι διάλογοι θα ερμηνευτούν ζωντανά από δύο ηθοποιούς.

Ακόμη, το 20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανανεώνει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Gros Plan για τη δημιουργία και τη διανομή ενός ερωτηματολογίου στο τέλος των προβολών της ενότητας «Πανόραμα», με σκοπό να γνωρίσει το κοινό καλύτερα τις ταινίες και τους δημιουργούς της γαλλόφωνης παραγωγής.

Η «Λευκή Κάρτα» της φετινής χρονιάς δίνεται στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών που γιόρτασε στην τελευταία του διοργάνωση τα 50 του χρόνια. Δύο σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί στο Δεκαπενθήμερο, οι Philippe Faucon και Bruno Dumont έχουν την τιμητική τους στη φετινή διοργάνωση.

Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με την ταινία «Le mystere Henri Pick» («Το μυστήριο του κυρίου Πικ») του Remi Bezan?on, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του David Foenkinos.

Το τρέιλερ της φετινής διοργάνωσης επιμελείται ο Θανάσης Νεοφώτιστος, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες «Λεωφόρος Πατησίων» (Πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Canal+ και υποψηφιότητα για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία στο 41ο Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand) και «Προσευχή» (Χρυσός Διόνυσος στο 37ο Φεστιβάλ Δράμας), ενώ αυτό το διάστημα ετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Ο Πέτρος και ο λύκος».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο http://www.festivalfilmfrancophone.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ