today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ποινική δίωξη κατά της Ρ.Δούρου και για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Νέα βόμβα κατά της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, αποτελεί η νέα ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την εισαγγελία της Αθήνας σε βάρος της. Η κ. Δούρου αντιμετωπίζει κατηγορίες και για τη φονική πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 25 άτομα, που παρασύρθηκαν από τα νερά.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία απήγγειλε τέσσερις κατηγορίες, σε βαθμό πλημμελήματος, σε βάρος εννέα ατόμων και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι υπεύθυνοι της περιφέρειας, οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής και υπεύθυνοι των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων.

Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αφορούν σε ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σωματικές βλάβες, παραβάσεις καθήκοντος και πλημμύρα από αμέλεια, αδικήματα που σχετίζονται με την τραγική απώλεια 25 ανθρώπων, τους τραυματισμούς άλλων και βέβαια τις τεράστιες ευθύνες που συνετέλεσαν στη φονική πλημμύρα και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική δικογραφία λόγω σπουδαιότητας θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, και μάλιστα με τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων που διηνήργησαν αυτοψίες και εξειδικευμένες μελέτες.

Με βάση το σύνολο του υλικού που συγκέντρωσε η κ. Παπαγεωργακοπούλου, φέρεται να εντοπίζει στη διάταξή της σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες, στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Η εισαγγελέας διενεργεί παράλληλα άλλη έρευνα, που αφορά την πλημμύρα που έπληξε τη Μάνδρα τον Ιούνιο του 2018. Η έρευνα επικεντρώνεται σε ενδεχομένες παραλείψεις κάθε αρμόδιου, για τη λήψη άμεσων μέτρων μετά τη φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου και μέχρι εκείνη του Ιουνίου.

Ειδικότερα, στο εισαγγελικό πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες σε περιφέρεια, δήμους και δασαρχεία για συγκεκριμένες παραβάσεις και για συγκεκριμένες πλημμέλειες, μεταξύ των οποίων:

– έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας

-έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας

-πολεοδομικές παραβάσεις

-έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων

-έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων

Οι εννέα κατηγορούμενοι είναι οι εξής:

– Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου

– Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου

– Η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη

– Ο δήμαρχος Ελευςίνας, Γιώργος Τσουκαλάς

– Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης

– Οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και

– Δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων

Από την εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, επιρρίπτοντας στο πόρισμα της σωρεία παραλείψεων και λαθών που κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους, απαλλάσσονται έντεκα άτομα που είχαν καταμηνυθεί χωρίς να έχουν ευθύνη και σχέση και πέντε διότι τα αδικεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ