today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου με βασικό θέμα το μισθολογικό

Tο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, αναμένεται να συζητήσει σήμερα,  η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η απόφαση για την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας ελήφθη στις αρχές Μαρτίου, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε τη Σύνοδο για τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργού κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης, για τη μισθοδοσία των κληρικών, προβλέπει τα εξής:

Παραμένει αμετάβλητο δίχως να θίγεται το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, όπως ισχύει σήμερα, των κληρικών ως θρησκευτικών λειτουργών και υπαλλήλων ΝΠΔΔ.
Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το ύψος των αποδοχών των κληρικών, το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το Ενιαίο Μισθολόγιο όπως εκάστοτε ισχύει και ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Παραμένει αμετάβλητος και δεν θίγεται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αποδοχών των κληρικών, η οποία θα εξακολουθήσει να ενεργείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.
Γαβρόγλου: Προβληματικό, σήμερα, το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά προβληματικό» το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, όπως ισχύει σήμερα.

Ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι πέρα από την αρχική άρνηση της Ιεραρχίας να συζητήσει για το μισθολογικό, «δεν έχουν υπάρξει επιχειρήματα από πλευράς της Εκκλησίας».

Ο υπουργός τόνισε ότι η Εκκλησία πλέον έχει στα χέρια της μια σαφή πρόταση «ενός ιστορικού σχεδίου συμφωνίας» και σημείωσε ότι αυτά τα θέματα «δεν λύνονται με απόλυτες δηλώσεις του τύπου “δεν συζητάω” αλλά με διάλογο και γνώμονα τί είναι καλό για την κοινωνία μας».

Ιερώνυμος: Δεν θα γίνει τίποτα χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών

Δίνοντας τον τόνο, για τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα, 19 Μαρτίου, έως και την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στην Ιεραρχία, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει ότι «χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπάρχουν -αρκετοί- Μητροπολίτες που υποστηρίζουν ότι η Ιερά Σύνοδος δεν πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις και πως οφείλει να διακόψει τον διάλογο με την κυβέρνηση, για το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ