today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Λ.Αυγενάκης: Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη

«Η Νέα Δημοκρατία έχει ιστορικούς δεσμούς με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Θεωρούμε την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο γραμματέας ΠΕ της ΝΔ, βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, στην εκδήλωση με θέμα «Καινοτομία και Πρωτογενής Τομέας: Αγροτουρισμός, Αγροδιατροφή, Κτηνοτροφία», που πραγματοποιήθηκε στην Επισκοπή Ηρακλείου, στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας «Η Αλλαγή που Αξίζουμε».

Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κρήτη και τη χώρα μας συνολικά και θα στηριχθεί από τη ΝΔ, αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσουν περισσότεροι νέοι άνθρωποι να γυρίσουν στη γη τους, να παράγουν, να αξιοποιήσουν τη γνώση τους, να ενσωματώσουν στην παραγωγή τους τη σύγχρονη τεχνολογία, για να μπορέσουν τα προϊόντα μας να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά.

«Η αντίληψή μας στηρίζεται σε μια θεμελιακή αλλαγή: να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης. Που τολμά, παίρνει ρίσκα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αναζητά και στρέφεται σε καλλιέργειες καισυνεταιριστικά σχήματα που του επιτρέπουν να έχει μεγαλύτερη βιωσιμότητα, μεγαλύτερη κερδοφορία και λιγότερη εξάρτηση από το Κράτος. Το Κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, αφαιρώντας όλα τα εμπόδια, αλλά και μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων χρηματοδότησης, εξοπλισμού και παροχής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας» ανέφερε. Εκτίμησε ότι το «αγκάθι» στη δυναμική του πρωτογενούς τομέα είναι και οι ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις προϊόντων, για να συμπληρώσει: «Για την καταπολέμηση του προβλήματος δεσμευόμαστε για την εφαρμογή και τήρηση της ιχνηλασιμότητας από το χωράφι και το μαντρί, μέχρι το ράφι και το τραπέζι».

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στην εξισωτική αποζημίωση. «Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια, με τα κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση, η εξισωτική αποζημίωση θα δοθεί σε μεγάλο αριθμό ατόμων και εκτός των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Μια πολιτική που δημιουργεί αδικίες και μετατρέπει ένα ουσιαστικό μέτρο σε απλό φιλοδώρημα. Η ΝΔ θα επαναφέρει τα ουσιαστικά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων αγροτών που πραγματικά αφορά το μέτρο και θα δώσει το σημαντικό ποσό της εξισωτικής αποζημίωσης στους πραγματικούς δικαιούχους» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας και για την ανάγκη διασύνδεσης του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα που είναι, όπως είπε, απαραίτητη.

«Οι άνθρωποι που καθημερινά μοχθούν στα χωράφια, είναι πλούτος για την πατρίδα μας. Είμαστε δίπλα τους. Όχι μόνο σε σχέση με την παραγωγή τους, αλλά σε κάθε τομέα που αφορά τη διαβίωση στην ύπαιθρο. Να τους κάνουμε να αγαπήσουν την κρητική γη και τον πλούτο που αυτή μπορεί να παράγει. Έχουμε το σχέδιο, τη βούληση και τα στελέχη για να το κάνουμε πράξη. Για να υλοποιηθεί όμως αυτό απαιτείται Πολιτική Αλλαγή» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην εκδήλωση ο κ. Αυγενάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ