today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Δύο ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το PKK

Δύο ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν αργά χθες το βράδυ σε συγκρούσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει αγώνα εναντίον της Άγκυρας και έχει βάσεις στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε ο στρατός.

«Στοιχεία του PKK επιτέθηκαν σε φυλάκιο ελέγχου του στρατού στην επαρχία Νινευή (…) δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε μαχητές του PKK τραυματίσθηκαν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιρακινής στρατιωτικής διοίκησης που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη νύκτα.

Οι συγκρούσεις αυτές ξέσπασαν σε απόσταση περίπου 100 χλμ. δυτικά της Μοσούλης, της μεγάλης πόλης του βόρειου Ιράκ, στη μεθοριακή ζώνη με την εμπόλεμη Συρία, όπου η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG αποτελεί τη σπονδυλική στήλη των αντιτζιχαντιστικών δυνάμεων.

«Είναι η πρώτη φορά που μια ένοπλη σύγκρουση τέτοιας έκτασης σημειώθηκε σητν περιοχή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Χαλίλ, δήμαρχος της Σιντζάρ, σημαντικής τοποθεσίας κοντά στον τόπο όπου διεξάγονται οι μάχες.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, όταν «ένας ιρακινός στρατιώτης ζήτησε από μέλη του PKK να του παρουσιάσουν άδεια διέλευσης από τις αρχές ασφαλείας για να περάσουν από το φυλάκιο ελέγχου.

Αυτές οι πρωτοφανείς συγκρούσεις μπορεί να έχουν συνέχεια επειδή η Άγκυρα υποστηρίζει τακτικά ότι θέλει να διεξαγάγει κοινή επιχείρηυση με την Τεχεράνη εναντίον του PKK και του Κόμματος για μια Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν (PJAK), ενός κόμματος των Κούρδων του Ιράκ που συνδέεται με το PKK και έχουν αμφότερα βάσεις στο Ιράκ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ