Ρώσοι και αμερικανοί διπλωμάτες θα πραγματοποιήσουν στην Ιταλία συνομιλίες για τη Βενεζουέλα

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς και ο ρώσος υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ πρόκειται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, έγινε γνωστό από διπλωμάτες των δύο χωρών.

Η Βενεζουέλα, στενός σύμμαχος της Μόσχας, βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή.

Οι ΗΠΑ και πολλές άλλες δυτικές χώρες υποστηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό, τον επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης της χώρας, ο οποίος τον Ιανουάριο επικαλέσθηκε το Σύνταγμα για να αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος, ενώ η Ρωσία λέει πως ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο παραμένει ο μόνος νόμιμος ηγέτης της χώρας.

Η Ουάσινγκτον λέει πως η Μόσχα ενισχύει την κυβέρνηση Μαδούρο. Όμως αμερικανοί διπλωμάτες λένε πως μπορεί να έρθει η στιγμή που η Ρωσία θα αποφασίσει πως η διακυβέρνηση του Μαδούρο δεν μπορεί να διασωθεί.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε χθες, Κυριακή, πως η κύρια ημέρα των συνομιλιών με τον Έιμπραμς θα είναι αύριο, Τρίτη, και πως οι δύο πλευρές θα συζητήσουν πώς μπορούν να ενθαρρύνουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την αντιπολίτευση.

«Οι θέσεις της Μόσχας και της Ουάσινγκτον στο θέμα αυτό είναι διαμετρικά αντίθετες, όμως αυτός δεν είναι λόγος για να μην μιλάμε», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το Interfax.