today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Νόμιμα τα 5 όπλα που χρησιμοποίησε ο μακελάρης της Ν.Ζηλανδίας

Πέντε όπλα, ανάμεσά τους δύο ημιαυτόματα και δύο κυνηγητικά, χρησιμοποίησε ο μακελάρης που σκότωσε τουλάχιστον 49 ανθρώπους σε δύο τεμένη στην Νέα Ζηλανδία, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντεν, προαναγγέλλοντας παράλληλα αλλαγές στην νομοθεσία περί οπλοκατοχής.

Ο δράστης είχε αγοράσει τα όπλα νόμιμα, καθώς τον Οκτώβριο του 2017 απέκτησε άδεια και από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έκανε την πρώτη αγορά, είπε η κ. Άρντεν σε συνέντευξή Τύπου.

Πέραν των νεκρών 42 άνθρωποι νοσηλεύονται με τραύματα, ανάμεσά τους ένα 4χρονο παιδί.

Η πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε πως ο δράστης δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας, ούτε στις Αρχές της γειτονικής Αυστραλίας, από όπου φέρεται να κατάγεται.

Τόνισε πάντως πως εάν προκύψουν ενδείξεις πως οι Αρχές θα έπρεπε να γνωρίζουν εκ των προτέρων τον μακελάρη αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί. Σημείωσε ακόμα πως θα εξεταστεί εάν αναρτήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει την κινητοποίηση της Αστυνομίας.

Πριν δύο ημέρες ο δράστης ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες με όπλα που εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Σε μανιφέστο που ανήρτησε λίγο πριν την επίθεση φαίνεται πως πρόκειται για ακροδεξιό που μισούσε τους μουσουλμάνους και τους μετανάστες.

Ο μακελάρης θα οδηγηθεί το πρωί του Σαββάτου ενώπιον του δικαστηρίου στην πόλη Κράιστσερτς, όπου έλαβε χώρα η αιματοχυσία. Θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Δύο ακόμα άτομα παραμένουν υπό κράτηση ώστε να διακριβωθεί εάν εμπλέκονται στις επιθέσεις στα δύο τεμένη. Ένα τέταρτο πρόσωπο που προσήχθη νωρίτερα αφέθηκε ελεύθερο.

Η κ. Άρντεν σημείωσε πως είναι πρόωρο να μιλήσει για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο νομικό πλαίσιο για την αγορά όπλων, όμως σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει κάποια αναθεώρηση, δεδομένης της δύναμης πυρός που κατάφερε να αγοράσει ο δράστης.

Τις τελευταίες ώρες έχουν βγει στην επιφάνεια πληροφορίες πως Τουρκία και Βουλγαρία εξετάζουν πρόσφατες επισκέψεις του υπόπτου στο έδαφός τους. Η κ. Άρντεν επιβεβαίωσε ακόμα πως οι Αρχές εξετάζουν ενδελεχώς τα ταξίδια του σε διάφορες χώρες ώστε να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για τις κινήσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ