today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Κα Ζορμπά μου, ντρέπομαι

*Του Νίκου Αρμένη

Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι το συγκεκριμένο κείμενο – όπως όλα τα προηγούμενα στο thepresident.gr – το γράφω πρωτίστως με την ιδιότητα του δρομέα.

Σας βεβαιώνω λοιπόν ότι η φετινή Καθαρά Δευτέρα ήταν για εμάς τους δρομείς διαφορετική, όχι γιατί είχε καλό καιρό για την προπόνησή μας αλλά, γιατί έσκασε σαν βόμβα η είδηση για το «Δρομέα» που «τρέχει» επιβλητικά από το 1994 στο ύψος του Χίλτον.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά πρότεινε λέει στον δημιουργό του Κώστα Βαρώτσο να ανταλλάξουμε το έργο του με ένα από τα πολλά αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχαν στήσει σε διάφορα σημεία στα Σκόπια οι γείτονες.

Δεν νομίζω να υπάρχει μισός δρομέας, αριστερός ή δεξιός, που πληροφορήθηκε τα μαντάτα και δεν …φρίκαρε. Βασικά θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπήρχε μισός Έλληνας που θα διανοούνταν κάτι τέτοιο..

Κι όμως βρέθηκε η κα Ζορμπά η οποία ..ζεσταίνει την καρέκλα της υπουργού Πολιτισμού να το σκεφτεί και να το προτείνει…

Και εδώ σπεύδω να ξεκαθαρίσω ότι οι εκ των υστέρων διαψεύσεις της κας υπουργού ποσώς με ενδιαφέρουν. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Βαρώτσος δεν τα έβγαλε όλα αυτά από την κοιλιά του.., δεν τα φαντάστηκε ο άνθρωπος και ως εκ τούτου μένω στην ουσία που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η υπουργός τόλμησε να του προτείνει κάτι τέτοιο.

Κα Ζορμπά μου είμαι βέβαιος ότι μαραθώνιο δεν έχετε τρέξει ποτέ στη ζωή σας και αυτό δεν είναι φυσικά κακό. Είναι όμως απαράδεκτο να είστε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και να μην γνωρίζετε ότι ο «Δρομέας» είναι κομμάτι της μοναδικής αυθεντικής διαδτομής μαραθωνίου δρόμου στον κόσμο..

Κα Ζορμπά μου ξέρετε κάθε χρόνο, οι 55.000 δρομείς – Έλληνες και ξένοι – που τρέχουμε σε μια από τις αποστάσεις της διοργάνωσης του Αυθεντικού Μαραθωνίου ανατριχιάζουμε όταν περνάμε δίπλα από αυτό το σπουδαίο έργο.

Κα Ζορμπά μου ξέρετε ο «Δρομέας» βρίσκεται στα τελευταία μέτρα πριν τον τερματισμό. Περνάς το Μέγαρο Μουσικής και όταν φτάνεις δίπλα του είναι σαν να σου ψιθυρίζει στο αυτί «γίγαντα λίγα μέτρα ακόμα, στην επόμενη στροφή μπαίνεις στην κατηφόρα της Ηρώδου του Αττικού και έφτασες στο Καλλιμάρμαρο».

Κα Ζορμπά μου θυμάμαι ένα ποτάμι από δάκρυα συγκίνησης να τρέχει από τα μάτια μου έχοντας πάνω από 40 χλμ στα πόδια μου και βλέποντας στα δεξιά μου το «Δρομέα» να συντρέχει..

Κα Ζορμπά μου γνωρίζω και αμέτρητους σαν κι εμένα που είδαν και τα  δικά τους μάτια να πλημμυρίζουν από δάκρυα όταν είχαν την ευλογία να φτάσουν από τον Μαραθώνα στο «Δρομέα» και να αισθανθούν κομμάτι της ιστορίας…

Κα Ζορμπά μου ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι κομμάτι της ιστορίας μας και ο «Δρομέας» κομμάτι του Μαραθωνίου..

Κα Ζορμπά μου τα αγάλματα ξέρετε είναι σύμβολα. Ο «Δρομέας» είναι σύμβολο του Μαραθωνίου, της Αθήνας, της Ελλάδας. Για να σας βοηθήσω να με καταλάβετε, είναι τόσο σημαντικό σύμβολο όσο το άγαλμα του Λένιν που σας είδα με το σύζυγό σας στη Μόσχα να βγάζετε selfie.

Και επίσης κα Ζορμπά μου, όσο κι αν η πρότασή σας εξυπηρετούσε ίσως την επιδίωξη της οικοδόμησης περαιτέρω στενών σχέσεων με τη γειτονική χώρα, να ξέρετε ότι στο λαό μας που – σας αρέσει δεν σας αρέσει – διαφωνεί στη συντριπτικά μεγάλη του πλειοψηφία με τη συμφωνία που υπογράψατε, μόνο αρνητικές αντιδράσεις θα προκαλούσε..

Κα Ζορμπά μου ακόμα και εκείνοι που είδαν θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών παρά το προβληματικό όνομα που συμφωνήσατε και την εκχώρηση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, στην πλειοψηφία τους νομίζω δεν θα συζητούσαν καν το ενδεχόμενο να «ξεριζώσουμε» το «Δρομέα» από το σώμα της Αθήνας.

Κα Ζορμπά μου αισθάνθηκα ότι έστω και χωρίς να το αντιλαμβάνεστε θα μπορούσατε να παραχαράξετε την ιστορία της πατρίδας μου και μην σπεύσετε να με αποκαλέστε ακροδεξιό, φασίστα ή εθνικιστή γιατί όσοι με γνωρίζουν θα γελάνε μαζί σας αν το κάνετε.

Γιατί κα Ζορμπά μου αισθάνθηκα όπως τότε που μια συγγραφέας βιβλίου για το μάθημα της ιστορίας στα σχολεία μας έγραφε πριν από χρόνια ότι το 1922 «χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονταν στο λιμάνι (της Σμύρνης) προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν»…

Αισθάνθηκα τόσο ταπεινωμένος και προσβεβλημένος ως Έλληνας, ως πολίτης της Αθήνας, ως Δρομέας, ως Μαραθωνοδρόμος.

Κα Ζορμπά μου ευτυχώς που τα πήρατε όλα πίσω, κι ας προσπαθείτε να βγάλετε τον κ. Βαρώτσο και όλους εμάς τρελούς.

Αλλά κα Ζορμπά μου ντρέπομαι που η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της χώρας μου σκέφτηκε κάτι τόσο απεχθές.

*Ο Νίκος Αρμένης ειναι δημοσιογράφος και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στο ΑΠΕ και παρουσιάζει την εκπομπή για το τρέξιμο keep Running στην web tv του Star Channel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ