today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό ζητά κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Η Βενεζουέλα διανύει την τρίτη ημέρα του μπλακ άουτ που έχει παραλύσει την χώρα και ανάγκασε την κυβέρνηση να διακόψει για αύριο την λειτουργία των σχολείων και των επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ο υπουργός Πληροφόρησης Χόρχε Ροντρίγκες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε από το κοινοβούλιο να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και κάλεσε τον πληθυσμό να κατέβει στους δρόμους «διότι το καθεστώς αφήνει τους ανθρώπους να πεθαίνουν» και τον στρατό «να σταματήσει να καλύπτει τον δικτάτορα», τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Από το απόγευμα της Πέμπτης, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας δεν έχουν φως, νερό, μέσα συγκοινωνίας και επικοινωνίας και συναντούν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

«Θα ζητήσω από την Εθνοσυνέλευση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας» στην χώρα, πράγμα που θα επιτρέψει επίσης «να ζητηθεί διεθνής βοήθεια», ανακοίνωσε ο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, αυτοανακηρυχθείς «προσωρινός πρόεδρος» που έχει αναγνωρισθεί από πενήντα περίπου χώρες.

Ανθρωπιστική βοήθεια μπλοκαρισμένη στα σύνορα

Τουλάχιστον 250 τόννοι ανθρωπιστικής βοήθειας, τρόφιμα και φάρμακα, που προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και την Βραζιλία.

Η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στις 23 Φεβρουαρίου στην είσοδο της βοήθειας αυτής στην χώρα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για απόπειρα μεταμφιεσμένης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.

Η βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 15 ασθενών στα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι εφοδιασμένα με γεννήτριες, αλλά ελλείψει επίσημου απολογισμού και μέσων επικοινωνίας, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα.

Σήμερα το πρωί η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού η Copelec ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο 40% της πρωτεύουσας. Σχετική ηρεμία επικρατεί στο Καράκας, όπου δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν περιστατικά λεηλασίας καταστημάτων.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Γκούρι, στην πολιτεία Μπολίβαρ, όπου εκδηλώθηκε η βλάβη, τροφοδοτεί τα τρία τέταρτα της χώρας. Ο Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε «νέα κυβερνοεπίθεση» στο πλαίσιο του «ηλεκτρικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ». Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα δώσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Χολιγουντιανό» σενάριο, λέει ο Χουάν Γκουαϊδό. Ο ίδιος, αλλά και πολλοί παρατηρητές, θεωρούν ότι η έλλειψη συντήρησης και επενδύσεων είναι η αιτία της βλάβης που έχει παραλύσει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα από τη Πέμπτη.

Μόνο δολάρια

Στη πρωτεύουσα, τα ελάχιστα ανοικτά καταστήματα δεν δέχονται παρά μόνο δολάρια. Εξαιτίας του πληθωρισμού, το τοπικό νόμισμα δεν επαρκεί για τις αγορές, αφού ένα λίτρο γάλα κοστίζει 10.000 μπολίβαρ. Για το λόγο αυτόν, έχει γενικευθεί η χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Και αυτές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην αγορά του Τσακάο, ελλείψει ψυκτικών θαλάμων ή και πάγου, τα τρόφιμα αλλοιώνονται στους πάγκους μέσα στην τροπική ζέστη. Μπροστά στα πρατήρια καυσίμων οι ουρές όλο και μεγαλώνουν.

Εκατοντάδες επιβάτες βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαϊκετία, αφού οι πτήσεις τους έχουν ακυρωθεί.

Όταν πέφτει η νύκτα, το σκοτάδι αυξάνει την αγωνία στο Καράκας των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, που θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ