today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Σκοπιανή υπουργός Άμυνας: “Υπήρξαμε πολύ υπομονετικοί μέχρι σήμερα”

Το German Marshal Fund φιλοξένησε χθες την Υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Radmila Shekerinska σε εκδήλωση με θέμα «To NATO and Beyond: A Conversation with Deputy Prime Minister and Defense Minister of the Republic of North Macedonia Radmila Shekerinska».

Στις εισαγωγικές της παρατηρήσεις η Υπουργός των Σκοπίων σημείωσε ότι η χώρα της έχει υπάρξει πολύ υπομονετική καθώς επιθυμούσε ήδη από το 1993 να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η πορεία δεν ήταν εύκολη, ξεκίνησε με την συμφωνία με την Βουλγαρία και ολοκληρώθηκε με την πολύ πιο δύσκολη και περίπλοκη συμφωνία με την Ελλάδα. Η Υπουργός δήλωσε περήφανη για τις ηγεσίες της χώρας της και της Ελλάδας που κατάφεραν να δημιουργήσουν και να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι αν και θα ήταν ευκολότερο να διατηρήσουν τη διαμάχη, οι δυο χώρες έδειξαν ότι υπάρχουν λύσεις σε όλες τις διαφορές. Η Υπουργός του κρατιδίου ανέφερε ότι σε όλη την πορεία οι ΗΠΑ και η ΕΕ υποστήριξαν και έδωσαν συμβουλές, ενώ επισήμανε ότι το σημαντικό μάθημα είναι πρώτον ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ έχει θετικά αποτελέσματα και δεύτερον ότι αν μια χώρα επιθυμεί ασφάλεια και σταθερότητα για την ίδια, θα πρέπει να το επιθυμεί και για τις γειτονικές της χώρες.

Αναφερόμενη στην ένταξη των Σκοπίων  στο ΝΑΤΟ η κα Shekerinska σημείωσε ότι η χώρα της εργάζεται για την άμεση εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στις ΗΠΑ συνομίλησε με αξιωματούχους του Πενταγώνου, του Κογκρέσου και του State Department, από όπου και έλαβε θετικά μηνύματα για την γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης.

Αναφερόμενη στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξουν τα Σκόπια στην περιοχή, σημείωσε ότι μπορεί να προσφέρει την εμπειρία της στις γειτονικές χώρες και να δώσει το παράδειγμα για την επίλυση των διαφορών. Ανέφερε ως πολύ σημαντικό βήμα τις επερχόμενες επισκέψεις Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων στα Σκόπια και σημείωσε ότι σε διαμάχες όπως του Κοσόβου με την Σερβία (όπου επίσης τίθενται ζητήματα ταυτότητας κλπ) η αισιοδοξία και η επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Επιπλέον ανέφερε ότι η εμπειρία της χώρας της έχει δείξει ότι αν χαθεί μια ευκαιρία μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια για να παρουσιαστεί μια επόμενη και επισήμανε ότι η χώρα της είχε ήδη ξεκινήσει τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις πριν την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Βόρεια Μακεδονία, η Υπουργός αναφέρθηκε στις κακόβουλες επιρροές από το εξωτερικό, στην απειλή αστάθειας στην περιοχή καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα, και στην παγκόσμια τρομοκρατία. Η κα Shekerinska σημείωσε ότι η χώρα της έχει πολύ καλή στρατιωτική συνεργασία με γειτονικές χώρες και επισήμανε ότι η στρατιωτική εκπαιδευτική βάση στο Krivolak θα είναι μια ουσιαστική και ανεκτίμητη συνεισφορά των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η Radmila Shekerinska σημείωσε ότι η εμπειρία της χώρας της έδειξε ότι η αλλαγή είναι δύσκολη αλλά είναι εφικτή και επισήμανε ότι πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί, καθώς καμία επιτυχία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και πρέπει οι χώρες να υπερασπίζονται συνεχώς τις βασικές δημοκρατικές αρχές και αξίες.

Την εκδήλωση συντόνισε η Evelyn N. Farkas πρώην Deputy Assistant Secretary of Defense for Russia/Ukraine/Eurasia (2012-2015), η οποία αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ σε όλη την πορεία και διαδικασία προς τη συμφωνία των Πρεσπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ