today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Αφιέρωμα του BBC στη Μελίνα: Η ηχηρή φωνή των μαρμάρων

Με τίτλο «Η γυναίκα που ζήτησε από τη Βρετανία να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» η ραδιοφωνική εκπομπή Witness History του BBC World Service πραγματοποίησε αφιέρωμα στην πρώην Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

Το αφιέρωμα αναφέρεται στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, δίνοντας έμφαση στην επίσκεψη της Μελίνας Μερκούρη στο Λονδίνο το 1983. Περιλαμβάνονται ηχητικά αποσπάσματα από δηλώσεις της Μελίνας Μερκούρη για τη σημασία των Μαρμάρων του Παρθενώνα για την Ελλάδα. «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι η περηφάνια μας, είναι η ταυτότητά μας, είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι η ψυχή μας», δήλωνε – μεταξύ άλλων – η Μελίνα Μερκούρη. Και γίνεται αναφορά στην επίσκεψη της Μελίνας Μερκούρη στο Βρετανικό Μουσείο και στη συνομιλία της με τον τότε διευθυντή του μουσείου David Wilson.

«Η Μελίνα έγινε η φωνή των Μαρμάρων», λέει η πρώην μορφωτική ακόλουθος της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο και μέλος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη Βικτωρία Σολομωνίδου, η οποία συνόδευσε τη Μελίνα Μερκούρη στην πρώτη της επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο. Η κα Σολομωνίδου αναφέρεται στο μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον που προσέλκυσε η επίσκεψη της Μελίνας Μερκούρη στο Βρετανικό Μουσείο και στον έντονο δημόσιο διάλογο που προκάλεσε το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων. Επίσης εξηγεί τη σημασία των γλυπτών του Παρθενώνα για τους Έλληνες και την ελληνική ιστορία, αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό και τη δημοκρατία.

Το 1984 η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων. Η Μελίνα Μερκούρη συνέχισε την εκστρατεία υπέρ της επιστροφής ως τον θάνατό της. Το 2015 η Ελλάδα απέκλεισε τη διεκδίκηση των Μαρμάρων μέσω της δικαστικής οδού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ