today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η προπονήτριά μου

*Του Νίκου Αρμένη

Μαρία Πολύζου. Η προπονήτριά μου δεν χρειάζεται συστάσεις. Όσοι τρέχετε την γνωρίζετε πολύ καλά. Όσοι δεν τρέχετε, μπείτε στον κόπο να googlarετε και θα καταλάβετε γιατί μιλάμε για την κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμο και θρύλο του αθλήματος.

Σε αυτό το κείμενο όμως δεν θα γράψω για την Πρωταθλήτρια Μαρία Πολύζου αλλά για την προπονήτριά μου που καταφέρνει με έναν μοναδικό τρόπο να με κάνει να βγάζω δρομικά τον καλύτερό μου εαυτό.

Αυτό συμβαίνει πρωτίστως γιατί η Μαρία είναι ένας από τους πιο καλούς ανθρώπους που γνωρίζω. Δευτερευόντως γιατί δεν είναι απλώς μια καλή προπονήτρια δρόμων αντοχής. Είναι και άριστος αθλητικός ψυχολόγος!

Οι καλοί προπονητές περισσεύουν σε όλα τα αθλήματα. Εκείνοι όμως που είναι ταυτόχρονα και αθλητικοί ψυχολόγοι, σπανίζουν..

Η Μαρία Πολύζου πρώτα θα με ρωτήσει πώς ήμουν στην προπόνηση και μετά πως βγήκε. Την ημέρα εκείνη που θα εντοπίσει ότι δεν είμαι καλά ψυχολογικά για χ, ψ λόγους, θα σπεύσει να βάλει φρένο στην ένταση της προπόνησής μου. Αντίστοιχα θα υπολογίσει την καλή μου ψυχολογία για να με «πιέσει» λίγο παραπάνω. Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω ζητήσει τη βοήθειά της για θέμα που με απασχολεί, είτε είχε σχέση με τον αθλητισμό είτε όχι, και να μην βρήκε το χρόνο να με ακούσει με προσοχή. Δεν θυμάμαι ποτέ να της έχω πει ότι αισθάνομαι άγχος, φόβο, ανασφάλεια, αβεβαιότητα ή οτιδήποτε άλλο ενόψει ενός αγώνα ή ακόμα και λίγο πριν από κάποια δύσκολη προπόνηση και να μην κάθισε με υπομονή να το συζητήσουμε και να ξετυλίξουμε το …κουβάρι των μαύρων σκέψεων του μυαλού μου. Θυμάμαι αντίθετα άπειρες συζητήσεις μας γιατί πχ σήμερα τα «κομμάτια» βγήκαν πιο γρήγορα από χθες και τι έφταιξε τελικά τις προάλλες που στο 5άρι τέμπο μου βγήκε η ψυχή για να τα καταφέρω…

Και πριν από αγώνες η επιρροή της είναι καθοριστική. Τις παραμονές του πρώτου μου μαραθωνίου με τη δική της καθοδήγηση τον Απρίλιο του 2015, είχα μία προπόνηση με τρία 1000άρια. Έκανα το πρώτο και το δεύτερο χωρίς να τα πιεστώ ιδιαίτερα και στο τρίτο μου ζήτησε να το πάω όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Στάθηκα στην εκκίνηση και περίμενα να μου δώσει το ΟΚ για να ξεκινήσω.

«3..2..1…Πάμε Γίγαντα!»

Όση ώρα έκανα αυτούς τους 2,5 γύρους στο στάδιο, άκουγα τη φωνή της να μου λέει αυτή τη φράση: «Πάμε Γίγαντα!».

Έκανα το γρηγορότερο χιλιάρι που είχα κάνει ποτέ ως τότε! Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι με είχε κάνει να νιώσω αληθινός Γίγαντας!

Εμένα που δεν ξεπερνώ σε ύψος τα 165 εκ και που στα σχολικά μου χρόνια οι συμμαθητές μου «κοντό» με ανέβαζαν, «κοντό» με κατέβαζαν..

Η Μαρία με έμαθε πως όλοι κρύβουμε ένα γίγαντα μέσα μας και με βοήθησε τρέχοντας να ανακαλύψω τον δικό μου.

Με έμαθε να ονειρεύομαι και να κυνηγώ τα όνειρά μου. Με έμαθε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για κανέναν. Και κυρίως με έμαθε να έχω περίσσευμα καρδιάς που ίσως να είναι  το στοιχείο εκείνο που κάνει τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν και να μοιάζουν ακόμα και με γίγαντες όπως ο «Γίγαντας ΜΠ»*.

*Ο «Γίγαντας ΜΠ» είναι τίτλος παιδικού παραμυθιού βασισμένο στη ζωή της Ελληνίδας Πρωταθλήτριας του Μαραθωνίου Δρόμου Μαρίας Πολύζου που έγραψε η Μάγδα Κωστοπούλου Μπέριου και κυκλοφόρησε το 2016.

*Ο Νίκος Αρμένης ειναι δημοσιογράφος και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στο ΑΠΕ και παρουσιάζει την εκπομπή για το τρέξιμο keep Running στην web tv του Star Channel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ