Ερώτηση Δ.Σταμάτη για μηχανισμούς καταγραφής χρηστών των social media

473

Να ενημερώσουν τη Βουλή αν υπάρχουν μηχανισμοί καταγραφής και ανάλυσης της πολιτικής συμπεριφοράς των χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καλεί ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Επικρατείας, με ερώτηση που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

«Στον απόηχο των προσαγωγών πολιτών στα Γιαννιτσά, κατά την επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη προέβη σε μια δήλωση-παραδοχή, αδιανόητη για το δημοκρατικό πολίτευμά μας. Παραδέχτηκε, δηλαδή, ότι οι προσαγωγές των πολιτών έγιναν ύστερα από παρακολούθηση των αναρτήσεών τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και για προληπτικούς λόγους», αναφέρει ο Δημήτρης Σταμάτης και υπογραμμίζει ότι “η παραδοχή αυτή έρχεται σε συνέχεια παλαιότερων δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας κ. Βερναδάκη, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει «ειδικός μηχανισμός» παρακολούθησης των χρηστών του διαδικτύου, ο οποίος, μάλιστα, διεχώριζε τους χρήστες σε «δεξιούς» και «αριστερούς»».

Οι δημόσιες αυτές παραδοχές, «εγείρουν μείζονα ζητήματα ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματός μας και των θεσμών και συνιστούν ανεπίτρεπτο περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών», αναφέρει ο Δημήτρης Σταμάτης και καλεί τους υπουργούς να απαντήσουν αν υπάρχουν μηχανισμοί καταγραφής και ανάλυσης της πολιτικής συμπεριφοράς των χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, πόσο νόμιμη είναι η δραστηριοποίηση τέτοιων κρατικών μηχανισμών και υπό ποιο καθεστώς ελέγχου λειτουργούν και πόσο συνάδει με το δημοκρατικό πολίτευμα και με τους κανόνες της δικαιοσύνης η προληπτική προσαγωγή πολιτών, που παραπέμπει σε συμπεριφορές ολοκληρωτικών καθεστώτων.