today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Τα “ρατσιστικά” μηνύματα της ΕΡΤ κατά των Χριστιανών και η αφωνία θεσμών και Δικαιοσύνης…

Έκπληξη και προβληματισμό προκαλεί η χθεσινή ανάρτηση της κρατικής τηλεόρασης στα κοινωνικά δίκτυα σύμφωνα με την οποία ο Χριστιανικός σταυρός αποτελεί “σύμβολο διχασμού”.

Η επίθεση αυτή της ΕΡΤ στα εκατομμύρια των εν Ελλάδι Χριστιανών, ορθοδόξων και μη, δεν είναι μόνον προσβλητική. Είναι προφανώς και ρατσιστική και παράνομη. Το άρθρο 1 του λεγόμενου αντιρατσιστικού Νόμου 4285/2014, προβλέπει μεταξύ άλλων την τιμωρία όποιου “με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο,  προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία”.

Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η ανάρτηση αυτή της κρατικής τηλεόρασης, εμπίπτει στον παραπάνω νόμο, αφού ο χαρακτηρισμός του κεντρικού συμβόλου της Χριστιανικής Θρησκείας,  του σταυρού ως “διχαστικού συμβόλου”,  προκαλεί σαφείς διακρίσεις κατά ομάδας προσώπων η οποία προσδιορίζεται βάσει της θρησκείας της. Η αναφορά αυτή, είναι, μάλιστα, ικανή να στρέψει άλλες ομάδες,  κατά της ομάδας που προσδιορίζεται βάσει του “σταυρού”, δηλαδή του κεντρικού συμβόλου της Χριστιανικής θρησκείας, μιας και παρουσιάζει τον σταυρό  ως σύμβολο “μίσους”. Ο νόμος προβλέπει ακόμα την αυτεπάγγελτη διαδικασία κατά του πομπού του ρατσιστικού αυτού μηνύματος που στην προκειμένη περίπτωση είναι η δημόσια τηλεόραση.

Πέραν της παραβίασης του αντιρατσιστικού Νόμου, υπάρχει και παραβίαση του άρθρου 199 του Ποινικού Κώδικα ο οποίος ορίζει ότι: ‘Όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με
οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού …. τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών’ (Καθύβριση θρησκεύματος)

Επίσης το άρθρο 3 παρ.1 του Συντάγματος ορίζει ότι ‘Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.’ Ακολούθως στο άρθρο 5 παρ.1 ορίζεται ότι ‘Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την
προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη’.

Αυτό σημαίνει ότι  το περιεχόμενο της ανάρτησης της ΕΡΤ που χαρακτηρίζει ως διχαστικό το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, αντίκειται πρόδηλα στα χρηστά ήθη τα οποία έχουν οριστεί από τα ελληνικά δικαστήρια ως ‘θεμελιώδεις ηθικές και κοινωνικές αντιλήψεις του μέσου κοινωνικού ανθρώπου’ (ΑΠ 1969/ 1990) και ως ‘ηθικές αρχές και αντιλήψεις που επικρατούν στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύουν την περί του πρέποντος λαϊκή συνείδηση και το αίσθημα πάντων των συνεπώς και δικαίως σκεπτόμενων ανθρώπων’ (ΑΠ 398/1975). Στην υπ’ αριθ. 17115/ 1988 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζεται ότι το θρησκευτικό συναίσθημα, εφόσον παραβιασθεί, είναι υπέρτερο παντός άλλου δικαιώματος, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, όπως περιγράφεται στο άρθρο 16 παρ.1 του Συντάγματος.

Δυστυχώς στην προκλητική αυτή αναφορά της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία μάλιστα συμπληρώνει ότι εκείνοι που ανήρτησαν το σύμβολο της πίστεώς τους, διακατέχονται από κίνητρα  μίσους (!), ουδείς μέχρι σήμερα έχει αντιδράσει.

Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος προφανώς δεν θα έχει χρόνο να ασχοληθεί με τόσο ταπεινά ζητήματα, αλλά μόνον με τα ζητήματα διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ούτε η ΕΣΗΕΑ που πλέον κυριαρχείται από τις αριστερές ιδεοληψίες, σχολίασαν μέχρι τώρα την προσβολή αυτή. Δυστυχώς,  ούτε τα πολιτικά κόμματα έχουν ακόμα τοποθετηθεί, όπως θα όφειλαν να κάνουν απέναντι στα εκατομμύρια υβριζόμενους Χριστιανούς ψηφοφόρους τους.

Είχαμε αποφασίσει να μην ασχοληθούμε ξανά με την τοξική ΕΡΤ. Την τελευταία φορά που κάναμε το λάθος να σχολιάσουμε την πολιτική μεροληψία της, δεχτήκαμε επίθεση από στρατιά τρολ, από συνδικαλιστές του ραδιομεγάρου και τα από τα κομματικά έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς οι επιθέσεις αυτές αποτελούν παράσημα για το ThePresident, ειδικά όταν προέρχονται πρώην και νυν ευνοούμενους του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως το θέμα αυτό δεν είναι ένα απλό ζήτημα που αφορά την πολιτική αντιπαράθεση. Αφορά την ίδια τη δημοκρατία και τα δικαιώματα που θα έπρεπε να απολαμβάνουν (και) οι Χριστιανοί οι οποίο μάλιστα -κατά πλειοψηφία- συντηρούν από τους φόρους τους την κρατική τηλεόραση.

Ασφαλώς η θεσμική προστασία των Χριστιανικών συμβόλων, εγγυάται και την προστασία των συμβόλων και των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Ελλάδα. Σκεφτείτε για παράδειγμα τι μπορεί να ακολουθήσει στο μέλλον αν ένας εξ ίσου ιδεοληπτικός συντάκτης της ΕΡΤ χαρακτηρίσει με τον ίδιο τρόπο το κοράνι ή εβραϊκά θρησκευτικά σύμβολα.

Γι αυτό και όσοι θεσμικά εγγυώνται τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και των ατομικών δικαιωμάτων οφείλουν να απομονώσουν τις πρακτικές αυτές της Δημόσιας τηλεόρασης…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ