today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Συρία: Aπελευθέρωση 300 αιχμαλώτων τζιχαντιστών από τους Κούρδους

Σχεδόν 300 Σύροι που κατηγορούνται για συμμετοχή στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε σήμερα η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση στη Συρία διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αφορά αυτούς που δεν έχουν λεκιάσει με “αίμα τα χέρια” τους.

Η απελευθέρωσή τους χθες βράδυ σημειώθηκε έπειτα από αίτημα αρχηγών των φυλών και τοπικών προσωπικοτήτων, διευκρίνισε σε ανακοίνωση η κουρδική διοίκηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κουρδικές αρχές προχωρούν σε τέτοιες απελευθερώσεις αλλά “αυτή τη φορά ο αριθμός είναι μεγάλος”, υπογράμμισε σήμερα ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι ‘Αμπντελ Ραχμάν. “Όλοι οι φυλακισμένοι απελευθερώθηκαν το Σάββατο”, δήλωσε.

Σύμφωνα με την κουρδική ανακοίνωση, “283 άνδρες ύποπτοι για συμμετοχή στο ΙΚ, των οποίων όμως “τα χέρια δεν βάφτηκαν με αίμα, απελευθερώθηκαν”.

“Παρεξέκλιναν από τον σωστό δρόμο μια μέρα, καταπάτησαν τις παραδόσεις της συριακής μας κοινωνίας, παραβίασαν τον νόμο. Ωστόσο, αν και παρεξέκλιναν, παραμένουν τα παιδιά μας και τους τείνουμε το χέρι με πνεύμα αδελφοσύνης και της επιείκειας”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι απελευθερώσεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βόρεια και τη βορειοανατολική Συρία, στη Μινμπέζ, στη Ράκα και στη δυτική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αιχμή του δόρατος της μάχης κατά του ΙΚ στη Συρία.

Με την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) μετείχαν στην τελική μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ από το τελευταίο τους οχυρό στη Συρία.

Οι υπό κουρδική διοίκηση SDF, που κρατούν εκατοντάδες ξένους τζιχαντιστές, αλλά και γυναίκες και παιδιά, θέλουν τον επαναπατρισμό τον προσώπων αυτών στις χώρες καταγωγής τους αλλά οι χώρες της Δύσης δείχνουν επιφυλακτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ