today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μπαρνιέ: Μια αναβολή του Brexit θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα στη σύνοδο κορυφής

Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παράσχουν περαιτέρω εγγυήσεις στη Βρετανία ότι το λεγόμενο backstop, ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας θα είναι προσωρινός, διαβεβαίωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

Μια πιθανότητα θα ήταν να υπάρξει μια δέσμευση για τον περιορισμό του backstop μέσω της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα αναβολής του Brexit, ο Μπαρνιέ είπε ότι αν το Λονδίνο υποβάλει τέτοιο αίτημα, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει ομόφωνη απόφαση στη σύνοδο κορυφής της 21ης Μαρτίου.

Όπως είπε, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική διαφωνία, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος για να δοθεί αυτή η αναβολή. Οι υπόλοιπες 27 χώρες θα θέλουν να ξέρουν «για ποιον λόγο». Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι ότι η Βρετανία θέλει να αναβάλει ένα πρόβλημα, υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ