today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Τρίτη απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ από το Συμβούλιο Εφετών

Σε δικαστικό σίριαλ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η υπόθεση με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που έχει καταγγελθεί για διόγκωση του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα η Δικαιοσύνη να ασχολείται με την εν λόγω υπόθεση πάνω από πέντε χρόνια.

Το Συμβούλιο των Εφετών, χθες, για τρίτη φορά προχώρησε σε απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου, απορρίπτοντας τις καταγγελίες πρώην μελών της Αρχής, ότι διογκώθηκε τεχνηέντως το έλλειμμα του 2009, υπόθεση που έχει προκαλέσει –και συνεχίζει να προκαλεί– τις αντιδράσεις των Eυρωπαίων εταίρων και των εκπροσώπων των θεσμών.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εφετών, με άλλους δικαστές από τις προηγούμενες φορές, οδηγήθηκε και πάλι σε απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, ότι δηλαδή διόγκωσε το ύψος του ελλείμματος του 2009 και, κατά τους καταγγέλλοντες, διευκόλυνε την είσοδο της χώρας σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ο Ανδρέας Γεωργίου ανέλαβε τα ηνία της Αρχής, όταν ήταν πλέον δρομολογημένη η πρώτη σύμβαση με τους δανειστές της χώρας.

Για την υπόθεση Γεωργίου έχουν ήδη υπάρξει τρεις απαλλαγές από ισάριθμα συμβούλια εφετών, ενώ ώς τώρα έχουν ασκηθεί δύο αναιρέσεις από την εισαγγελέα του Αρ. Πάγου Ξένη Δημητρίου και για τις δύο αυτές αναιρέσεις υπέρ των θέσεων της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν ταχθεί και τα αρμόδια ποινικά τμήματα του Α.Π.

Το δικαστικό συμβούλιο των εφετών προχώρησε στην τρίτη – κατά σειράν– απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών που είχε ζητήσει την παραπομπή του σε δίκη.

Πάντως, μετά και την τρίτη απαλλαγή με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, εκτιμάται, ότι θα είναι δύσκολο η συγκεκριμένη υπόθεση να επανέλθει προς δικαστική επανεξέταση, ενώ ο κ. Γεωργίου έχει εμπλακεί και σε δικαστικές εκκρεμότητες για παράβαση καθήκοντος, πάλι με καταγγελίες πρώην μελών της διοίκησης της Αρχής για επιμέρους θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο που –κατά τους καταγγέλλοντες– διοικούσε την ΕΛΣΤΑΤ.

 

Sourceskai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ