today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ο Τραμπ πιστεύει ότι ευθύνεται η Β. Κορέα για τον θάνατο του Όρτο Γουόρμπιρ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για τον θάνατο του φοιτητή Ότο Γουόρμπιρ, όμως, όπως είπε, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν τον διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τι αντιμετώπιση είχε ο νεαρός όταν ήταν υπό κράτηση, δήλωσε σήμερα η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ.

Η σύμβουλος είπε ότι “μόλις μίλησε” με τον Τραμπ για το θέμα αυτό. “Ο πρόεδρος συμφωνεί με την οικογένεια Γουόρμπιρ και θεωρεί υπεύθυνη τη Βόρεια Κορέα για τον θάνατο του Ότο Γουόρμπιρ”, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. “Ο πρόεδρος (Τραμπ) είπε ότι ο πρόεδρος Κιμ δεν γνώριζε τι συνέβη στον Ότο την εποχή εκείνη”, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, η οικογένεια του 22χρονου φοιτητή, ο οποίος επέστρεψε σε κωματώδη κατάσταση στις ΗΠΑ και πέθανε λίγες ημέρες αργότερα, κατηγόρησε τον Κιμ για τον θάνατο του νεαρού, με αφορμή τη δήλωση του Τραμπ ότι αποδέχεται τον ισχυρισμό του Βορειοκορεάτη ηγέτη ότι δεν γνώριζε την υπόθεση.

“Ο Κιμ και το σατανικό καθεστώς του ευθύνονται για τον θάνατο του γιου μας, του Ότο” ανέφερεαν ο Φρεντ και η Σίντι Γουόρμπιρ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του. “Ο Κιμ και το σατανικό καθεστώς του ευθύνονται για ωμότητες και απανθρωπιά άνευ προηγουμένου. Καμία συγγνώμη ή αφειδή εγκώμια δεν μπορούν να το αλλάξουν αυτό.

Κατά τη σύνοδο κορυφής στο Ανόι ο Τραμπ επαίνεσε τον Κιμ και αποδέχτηκε τη διαβεβαίωσή του ότι δεν γνώριζε τι συνέβη στον Γουόρμπιρ. “Μου λέει ότι δεν το γνώριζε και τον πιστεύω”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επαινώντας τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για την ηγεσία του και αποκαλώντας τον “φίλο”.

Ο Γουόρμπιρ πέθανε τον Ιούνιο του 2017, αφού κρατήθηκε σε φυλακή της Βόρειας Κορέας επί 18 μήνες. Είχε καταδικαστεί σε 15 χρόια καταναγκαστικά έργα αφού κατηγορήρθηκε ότι έκλεψε μια προπαγανδιστική αφίσα. Η ακριβής αιτία του θανάτου του παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη, όμως τον περασμένο Δεκέμβριο η αμερικανική δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι είχε βασανιστεί κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι ο νεαρός έπαθε αλλαντίαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ